Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
szpinak mrożony - 30 dag
śmietana lub jogurt nat. - 3 łyżki
czosnek - 2-3 ząbki
żółtko - 1 szt.
sok z cytryny - 1/2 szt.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, podgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę lub jogurt. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego natłuścić, wyłożyć 1/2 ciasta, umieścić na nim kawałki łososia, przykryć szpinakiem. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Posmarować je rozmąconym żółtkiem. Piec 30 – 35 min w temp. 220 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.