Tort naleśnikowy z truskawkami
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko gorące - 500 ml
cukier puder - 75 g
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka - 50 g
żółtko - 1 szt.
truskawki - 30 dag
cukier - 10 dag
Sposób przygotowania:
2. Przelać do rondelka i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia; od czasu do czasu zamieszać, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka.
3. Przygotować przecier: truskawki przetrzeć przez sitko. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
4. Uformować tort, układając na przemian naleśniki posmarowane kremem i polane przecierem truskawkowym. Ostatnią warstwą powinien być krem polany przecierem. Tort przybrać truskawkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.