Zapiekanka z makaronu, kalafioru i sera
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser cheddar - 20 dag
ser parmezan - 10 dag
natka pietruszki - 1 pęk
creme fraiche lub kwaśna śmietana - 20 dag
Sposób przygotowania:
Zagotować osoloną wodę z dużym garnku. Wrzucić makaron i kalafiora i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku umieścić miskę z serami, po czym dodać do nich śmietanę. Od czasu do czasu ostrożnie mieszać, aż z serów powstanie gładka masa. Dodać natkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Ostrożnie zdjąć miskę i odstawić na bok. Odcedzić makaron zostawiając odrobinę wody z gotowania. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać roztopione sery i wymieszać. Całość powinna mieć gładką konsystencję, jeśli jest zbyt gęste, należy dodać pozostawioną wodę. Danie można od razu podać, albo zapiec.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.