Soczewica po francusku
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, strączkowe, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
wędzony boczek - 10 dag
liść laurowy - 2 szt.
tymianek - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
rosół lub wywar - 1/2 szklanki
musztarda ostra - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki trochę
Sposób przygotowania:
Cebulę przepołowić, marchewkę obrać, dodać do osączonej soczewicy i zalać 3 szklankami wody. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować 45 min.
Boczek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym rosołem i dodać do soczewicy. Gotować 5 min, doprawić do smaku, dodać musztardę i przeciśnięty czosnek.
Przed podaniem wyjąć marchew, cebulę i liść laurowy. Posypać posikaną natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.