Pleśniak z rabarbarem
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 i 1/2 szklanki
jajka - 5 szt.
masło - 20 dag
kisiel - 1 opakowanie
rabarbar - 4-5 laski
kakao - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ciasto dzielimy na pół, i jedną połowę na jeszcze pół (czyli 1/2, 1/4 i 1/4). Do jednej małej części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie części dodajemy do zamrażalnika, aż stwardnieje i będzie można je trzeć na tarce.
Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę. Na to wykładamy pokrojony w kawałki rabarbar, posypujemy ciemnym startym ciastem.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodajmy kisiel. Pianę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy pozostałym kawałkiem startego jasnego ciasta.
Pieczmy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 30-40 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.