Lody trzywarstowe
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
śmietana 30-36% - 200-2500 ml
jajka - 6 szt.
kakao - 1 łyżka
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
orzechy włoskie - 5 dag
Sposób przygotowania:
3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i mrozimy 40 minut.
Warstwa II
Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.
Warstwa III
Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić. Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.