Bobotarta
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 7 łyżek
oliwa - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
bób - 45 dag
dymka - 3 szt.
jaja - 6 szt.
feta - 15 dag
pecorino lub parmezan (starty) - 5 łyżek
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bób gotować przez 20 min, pod koniec gotowania posolić , następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i wyłuskać.
Dymkę pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na łyżkę rozgrzanej oliwy, podsmażyć 1 min.
Do miski wlać śmietankę, wbić jaja, przyprawić solą i pieprzem, roztrzepać, połączyć z bobem, cebulą, pokruszoną fetą i 4 łyżkami startego sera. Masę wylać na podpieczony spód, posypać pozostałym startym serem i piec jeszcze 20-25 min. Podawać na ciepło.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.