Kartoflanka z zacierkami
smakujmyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica
Składniki:
wędzony boczek - 15 dag
bulion - 1 + 1/2 litra
włoszczyzna (pęczek) - 1/2 pęku
koperek - 1/2 pęku
pieprz do smaku
jajko - 1 szt.
mąka - 2/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Wyrobić twarde ciasto, podsypując mąką. Posiekać nożem, wrzucić do zupy. Gotować 10 min. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do zupy. Koperek umyć, posiekać. Zupę przyprawić, posypać koperkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.