![Korzenny syrop śliwkowy](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-09/11952-photo-main.jpg)
Korzenny syrop śliwkowy
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Cukier - 1 kg
Świeży imbir do smaku
Dodatkowe informacje:
Bardzo aromatyczny, gęsty i pyszny syrop węgierkowy z dodatkiem przypraw korzennych - idealny jako dodatek do wody mineralnej, herbaty czy kompotu, a także jako polewa do deserów.Sposób przygotowania:
Owoce przesypywać cukrem w garnku z grubym dnem. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok.
Do śliwek dodać cynamon, imbir i goździki. Dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki będą przykryte sokiem i zmiękną.
Odcedzić i w osobnym garnku gotować do zgęstnienia - przelać do słoiczków.
Natychmiast zakręcić i odstawić dnem do góry lub krótko zapasteryzować.
Owoce po syropie przesmażyć na dżem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.