Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
Woda - 1 litr
Sól morska - 1 łyżka
Cukier lub miód - 1 łyżka
Ocet 10% - 1 łyżka
cebula biała do smaku
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz mielony do smaku
Dodatkowe informacje:
Lekka zalewa nie wpływa znacząco na smak pomidorków. Są dość jędrne, soczyste i nadają się zarówno jako przekąska jak i dodatek do obiadu.Sposób przygotowania:
Do przygotowania zalewy użyć wody z blanszowania cebuli, ponieważ będzie bardziej aromatyczna - w gorącej wymieszać ocet, sól i cukier albo miód. Zalać pomidorki, od razu zakręcić i pasteryzować 5-10 minut w zależności od wielkości słoików.
Ostrożnie wyjąć z piekarnika, dokręcić wieczka i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodzie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.