Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
Brokuł (niewielki)
Młode marchewki - 1 szklanka
Szalotka (średnia)
Masło klarowane
Mleko do smaku
Sól i biały pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Dietetyczne lekkie danie warzywno-drobiowe idealne do podania z ryżem, ziemniakami, dowolną kaszą lub makaronem.Sposób przygotowania:
Młode marchewki oskrobać i dokładnie umyć - pokroić na krótsze kawałki. W szerokim rondlu albo głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło i dolać odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucić mięso i obsmażyć z obu stron bez rumienienia - powinno się tylko ściąć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać przygotowane warzywa, lekko osolić i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do miękkości.
Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać posiekaną i sparzoną na sitku szalotkę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dolać nieco mleka i odparować nadmiar.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.