![Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-09/11955-photo-main.jpg)
Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
Brokuł (niewielki)
Młode marchewki - 1 szklanka
Szalotka (średnia)
Masło klarowane
Mleko do smaku
Sól i biały pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Dietetyczne lekkie danie warzywno-drobiowe idealne do podania z ryżem, ziemniakami, dowolną kaszą lub makaronem.Sposób przygotowania:
Młode marchewki oskrobać i dokładnie umyć - pokroić na krótsze kawałki. W szerokim rondlu albo głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło i dolać odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucić mięso i obsmażyć z obu stron bez rumienienia - powinno się tylko ściąć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać przygotowane warzywa, lekko osolić i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do miękkości.
Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać posiekaną i sparzoną na sitku szalotkę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dolać nieco mleka i odparować nadmiar.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.