Bucatini z pomidorowym sosem morskim
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: ryby i owoce morza, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
Krojone pomidory w puszce - 2 opakowania
Tuńczyk w oleju - 1 opakowanie
Tuńczyk w sosie własnym - 1 opakowanie
Papryczka chili do smaku
Czerwona bazylia do smaku
Średnia cebula szalotka - 1 szt.
Algi Dulse do smaku
Skrobia (kukurydziana, ryżowa lub ziemniaczana) łyżeczka
Ser grana padano lub parmezan trochę
cukier do smaku
sól morska do smaku
papryka słodka do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Dodatkowe informacje:
Pyszny i szybki sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka i glonów morskich, co w efekcie daje bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do makaronu.Sposób przygotowania:
Dwie puszki krojonych pomidorów przełożyć do rondelka - dodać listki bazylii, posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulkę szalotkę, pokruszone glony, granulowany czosnek, mieloną paprykę, trochę pieprzu, ziołowej soli morskiej i cukru. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować kilka minut, aż sos nabierze aromatu.
Dołożyć puszkę tuńczyka w oleju i puszkę w sosie własnym - wymieszać, krótko zagotować i ew zagęścić niewielką ilością skrobi (ziemniaczanej, ryżowej bądź kukurydzianej).
W międzyczasie ugotować al dente makaron bucatini, odcedzić, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
Wierzch posypać startym serem grana padano lub parmezanem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.