Lekkie placuszki z młodej cukinii
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane - 2/3 szklanki
jajka - 3 szt.
sól czosnkowa, pieprz, kozieradka mielona, koperek do smaku
masło klarowane do smażenia trochę
ser gorgonzola do smaku
Dodatkowe informacje:
Placuszki są bardzo delikatne i trzeba ostrożnie odwracać je na drugą stronę. Do smażenia łączę dwa rodzaje tłuszczu, bo placuszki zyskują dobry smak, ale można usmażyć je w zasadzie na dowolnym tłuszczu.Sposób przygotowania:
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut do spęcznienia mąki.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy i masło klarowane 1:1 i łyżką kłaść średnie porcje ciasta - smażyć pod przykryciem, z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki podawać z ulubionym rodzajem sera gorgonzola.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.