• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyLekkie placuszki z młodej cukinii
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Lekkie placuszki z młodej cukinii

Lekkie placuszki z młodej cukinii

H A B I B I ☺

Rodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski

Kuchnia (region): polska, włoska

Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko

Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie

Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi

16 osób lubi to
22 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

30 min. 3 porcje

Składniki:

młoda cukinia - 500 g
pełnoziarnista mąka owsiana - 2/3 szklanki
jajka - 3 szt.
sól czosnkowa, pieprz, kozieradka mielona, koperek do smaku
olej kokosowy do smażenia
masło klarowane do smażenia
ser gorgonzola dolce lub picante do smaku

Dodatkowe informacje:

Placuszki są bardzo delikatne i trzeba ostrożnie odwracać je na drugą stronę. Do smażenia łączę dwa rodzaje tłuszczu, bo placuszki zyskują dobry smak, ale można usmażyć je w zasadzie na dowolnym tłuszczu.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Cukinię umyć, osuszyć, utrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać całe jajka, przyprawy i mąkę owsianą.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut do spęcznienia mąki.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy i masło klarowane 1:1 i łyżką kłaść średnie porcje ciasta - smażyć pod przykryciem, z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki podawać z ulubionym rodzajem sera gorgonzola.
16 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 220 g - FINCK AYURVEDA

    Więcej o produkcie na stronie

    MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 220 g - FINCK AYURVEDA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA OWSIANA WYSOKOBŁONNIKOWA BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA OWSIANA WYSOKOBŁONNIKOWA BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA 1 kg - BOGUTYN

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA 1 kg - BOGUTYN

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKINIA ŚWIEŻA BIO (około 0,50 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKINIA ŚWIEŻA BIO (około 0,50 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PIEPRZ CZARNY MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    PIEPRZ CZARNY MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SER GORGONZOLA BIO 125 g - BIO VERDE

    Więcej o produkcie na stronie

    SER GORGONZOLA BIO 125 g - BIO VERDE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KOPER ŚWIEŻY (PĘCZEK) BIO (POLSKA) (około 35 g)

    Więcej o produkcie na stronie

    KOPER ŚWIEŻY (PĘCZEK) BIO (POLSKA) (około 35 g)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika H A B I B I ☺

  • Puree z jadalnych kasztanów

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ogórkowo-selerowa

     H A B I B I ☺
  • Ketchup dyniowo-paprykowy

     H A B I B I ☺
  • Słonecznik w karmelu

     H A B I B I ☺
  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

     H A B I B I ☺
  • Pesto bazyliowe po polsku

     H A B I B I ☺
  • Paprykarz jarzynowa z ryżem

     H A B I B I ☺
  • Korzenny syrop śliwkowy

     H A B I B I ☺
  • Barszcz najlepszy na świecie

     H A B I B I ☺
  • Penne z kurczakiem w sosie paprykowym

     H A B I B I ☺
  • Syrop z czeremchy

     H A B I B I ☺
  • Masełko śledziowo-pomidorowe

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

     H A B I B I ☺
  • Syrop z płatków dzikiej róży

     H A B I B I ☺
  • Rydze kiszone w solance

     H A B I B I ☺
  • Śniadanko na początek jesieni

     H A B I B I ☺
  • Dietetyczny shake twarogowy z morelami

     H A B I B I ☺
  • Zielone szparagi z patelni

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą

     H A B I B I ☺
  • Miechunka rozdęta w syropie

     H A B I B I ☺
  • Wegański rosół

     H A B I B I ☺
  • Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

     H A B I B I ☺
  • Mus jabłkowy z goździkami

     H A B I B I ☺
  • Pomidorowy bigosik z cukinii, selera i marchewki

     H A B I B I ☺
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne bułki bez wyrastania

     H A B I B I ☺
  • Łuszczak zmienny z brokułem w sosie serowym

     H A B I B I ☺
  • Kiszona kapusta emigrantów

     H A B I B I ☺
  • Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami

     H A B I B I ☺
  • Kiszone rzodkiewki

     H A B I B I ☺
  • Figi karmelizowane z miodem i likierem

     H A B I B I ☺
  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

     H A B I B I ☺
  • Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Wiosenne śniadanko

     H A B I B I ☺
  • Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona

     H A B I B I ☺
  • Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi

     H A B I B I ☺
  • Golonka pieczona w porterze

     H A B I B I ☺
  • Ogórki kanapkowe

     H A B I B I ☺
  • Ciabatta z mlekiem i kwasem z kapusty

     H A B I B I ☺
  • Bruschetta po polsku

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa pomidorowa z kapustą pekińską

     H A B I B I ☺
  • Baci di ricotta - włoskie pączusie serowe

     H A B I B I ☺
  • Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego

     H A B I B I ☺
  • Skórka pomarańczowa w syropie

     H A B I B I ☺
  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

     H A B I B I ☺
  • Kandyzowane kumkwaty

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa jarzynowa z grysikiem

     H A B I B I ☺
  • Słodki sos chili

     H A B I B I ☺
  • Shake białkowy a'la chłodnik

     H A B I B I ☺
  • Pasta lubczykowa na zimę

     H A B I B I ☺
  • Buraki z papryką, selerem i cebulą

     H A B I B I ☺
  • Korzenny pikantny ketchup z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Ser feta marynowany w oleju

     H A B I B I ☺
  • Dwukolorowe wafelki owocowe

     H A B I B I ☺
  • Odwrócona rolada z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Aromatyczna marynowana cukinia

     H A B I B I ☺
  • Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon

     H A B I B I ☺
  • Krupnik jaglany z soczewicą i wołowymi pulpecikami

     H A B I B I ☺
  • Kasza manna z truskawkami

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczko-bułeczki z kaszą jaglaną

     H A B I B I ☺
  • Pstrąg smażony z cebulą

     H A B I B I ☺
  • Fusilli pugliesi z serem burrata i suszonymi oliwkami

     H A B I B I ☺
  • Wątróbki królicze duszone z pastą pomidorową

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z pesto z czosnku niedźwiedziego

     H A B I B I ☺
  • Domowa przyprawa JARZYNKA

     H A B I B I ☺
  • Galaretka z białym winem

     H A B I B I ☺
  • Ocet estragonowy najprościej

     H A B I B I ☺
  • Placki z cukinii

     H A B I B I ☺
  • Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą

     H A B I B I ☺
  • Zakwas pszenno-gryczany

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z awokado i mozzarellą

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z marchewki, ziemniaków i cukinii

     H A B I B I ☺
  • Pesto z jarmużu z orzechami laskowymi

     H A B I B I ☺
  • Herbata czarna z miodem i cytrusami

     H A B I B I ☺
  • Krem nugatowy z serkiem mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Żółciak siarkowy w słodkiej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Zupa szpinakowa a'la szczawiowa

     H A B I B I ☺
  • Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

     H A B I B I ☺
  • Dżem z wegierek z agarem i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Twaróg pomidorowy z kminkiem

     H A B I B I ☺
  • Ogórki azjatyckie

     H A B I B I ☺
  • Wegetariańskie gołąbki

     H A B I B I ☺
  • Kawa z mleczkiem i wodą kokosową

     H A B I B I ☺
  • Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką

     H A B I B I ☺
  • Sorbet z mango dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Makaron soba z brokułem i gorgonzolą

     H A B I B I ☺
  • Lekki dżem jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Domowy salceson z golonki wieprzowej

     H A B I B I ☺
  • Rzodkiewki w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Twarożek z orzechów nerkowca (wersja podstawowa)

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

     H A B I B I ☺
  • Ser typu mozzarella (2 składniki)

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z żółciaka siarkowego z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

     H A B I B I ☺
  • Zupa z grilla

     H A B I B I ☺
  • Sos z awokado i śmietany

     H A B I B I ☺
  • Trufelki z wafelków bananowych

     H A B I B I ☺
  • Szarlotka pigwowo-gruszkowa

     H A B I B I ☺
  • Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kuzu

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kukurydzy

     H A B I B I ☺
  • Maślana kasza kukurydziana na słodko

     H A B I B I ☺
  • Pizza na puszystym cieście ziołowym

     H A B I B I ☺
  • Drink arbuzowy z wodą kokosową i miętą

     H A B I B I ☺
  • Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie

     H A B I B I ☺
  • Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

     H A B I B I ☺
  • Biszkopt z jabłkami i jagodami

     H A B I B I ☺
  • Bajaderki rumowe dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Dynia kiszona z rozmarynem

     H A B I B I ☺
  • Dojrzewający suszony schab na ostro

     H A B I B I ☺
  • Mangold a'la botwinka

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z mango

     H A B I B I ☺
  • Pasta z bakłażanem, cukinią i serem feta

     H A B I B I ☺
  • Babka majonezowa

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne lody brzoskwiniowe

     H A B I B I ☺
  • Islandzki skyr z ogórkiem i rzodkiewką

     H A B I B I ☺
  • Śliwki w soku własnym - bez cukru

     H A B I B I ☺
  • Filet drobiowy z chrzanem

     H A B I B I ☺
  • Oszukany sernik z brzoskwiniami

     H A B I B I ☺
  • Wegańskie ciasto bananowe

     H A B I B I ☺
  • Gnocchi w sosie pomidorowo-warzywnym z kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Cukinia w parmezanowej panierce

     H A B I B I ☺
  • Zupa fasolowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Botwinka z bobem

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

     H A B I B I ☺
  • Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Jabłkowy chleb pszenny na drożdżach

     H A B I B I ☺
  • Bób w lekkiej aromatycznej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek.

     H A B I B I ☺
  • Grzybek owsiany z bananem

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone szparagi

     H A B I B I ☺
  • Szybki dżem z kiwi

     H A B I B I ☺
  • Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

     H A B I B I ☺
  • Rozgrzewający rosół drobiowy

     H A B I B I ☺
  • Makaron tagliatelle z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Pudding jabłkowo-bananowy z masą krówkową

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w bułce tartej i parmezanie

     H A B I B I ☺
  • Galaretka jabłkowo-miętowa

     H A B I B I ☺
  • Wegański miód jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i musztardy francuskiej

     H A B I B I ☺
  • Budyniowa babka bananowa

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z jajkiem na miękko

     H A B I B I ☺
  • Omlecik z parówkami

     H A B I B I ☺
  • Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

     H A B I B I ☺
  • Baba ghanoush z dynią i papryką

     H A B I B I ☺
  • Bucatini z pomidorowym sosem morskim

     H A B I B I ☺
  • Mus z mango z nutą limonki

     H A B I B I ☺
  • Smażone serki ołomunieckie

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i sera gorgonzola

     H A B I B I ☺
  • Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

     H A B I B I ☺
  • Sałatka śniadaniowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Pomidory w sosie własnym

     H A B I B I ☺
  • Cukinia zapiekana z komosą i warzywami

     H A B I B I ☺
  • Zupa pomidorowa ze świeżych malinówek

     H A B I B I ☺
  • Pigwowiec w syropie

     H A B I B I ☺
  • Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu

     H A B I B I ☺
  • Zielone risotto z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Wegański majonez jaglany

     H A B I B I ☺
  • Kasza owsiana z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Gofry ziemniaczane na słodko

     H A B I B I ☺
  • Mango Bellini

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone pomidory

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z cukinią

     H A B I B I ☺
  • Kalafior marynowany na różowo

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczna konfiturka z persymony

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z pieczarek

     H A B I B I ☺
  • Czerwona cebula w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Nocne gołąbki z piekarnika

     H A B I B I ☺
  • Koktajl z mango i limoncello

     H A B I B I ☺
  • Miodowe ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Pikle angielskie

     H A B I B I ☺
  • Śliwella - dżem śliwkowy z ciemną czekoladą i daktylami

     H A B I B I ☺
  • Makaron gryczany w sosie pomidorowym z brokułami

     H A B I B I ☺
  • Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

     H A B I B I ☺
  • Ocet ananasowy z figami

     H A B I B I ☺
  • Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem

     H A B I B I ☺
  • Dżem korzenny z mieszanych śliwek

     H A B I B I ☺
  • Śledziki

     H A B I B I ☺
  • Smażona fasolka szparagowa w panierce

     H A B I B I ☺
  • Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

     H A B I B I ☺
  • Minestrone w wersji jesiennej

     H A B I B I ☺
  • Tyrolska sałatka serowo-szynkowa

     H A B I B I ☺
  • Twarożek mojego Taty

     H A B I B I ☺
  • Zupa jarzynowo-serowa z pieczarkami

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w marynacie

     H A B I B I ☺
  • Barszcz z kiszonych liści mangolda

     H A B I B I ☺
  • Babeczka z kubeczka

     H A B I B I ☺
  • Dżem marchewkowo-cytrusowy

     H A B I B I ☺
  • Półkruche ciasteczka dyniowe

     H A B I B I ☺
  • Jarzynowa zupa krem

     H A B I B I ☺
  • Ruskie placuszki

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Mangold kiszony a'la szczaw

     H A B I B I ☺
  • Musztarda dyniowa

     H A B I B I ☺
  • Steki z młodej kapusty

     H A B I B I ☺
  • Poulet marengo z groszkiem

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

     H A B I B I ☺
Zobacz więcej przepisów
Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Też takie robię ale faktycznie na zdjęciu są puszyste
20.04.2018, godz. 20:39
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
To właśnie zasługa większej ilości jajek i mąki owsianej (wychodzą jakby omleciki z dość lekkiego ciasta)... jak robię z mąką pszenną i dodam jej zbyt wiele, to robią się znacznie cięższe, niż te.
21.04.2018, godz. 11:19
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
apetyczne
24.06.2018, godz. 20:34
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
I bardzo smaczne ☺ POLECAM
31.08.2018, godz. 08:33
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Pyszne i kuszące placuszki;)
12.08.2018, godz. 10:21
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Proponuję wypróbować ☺
31.08.2018, godz. 08:34
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pycha
25.01.2019, godz. 19:22
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję ☺
13.09.2020, godz. 21:31
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
apetycznie wyglądają
08.03.2019, godz. 11:23
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Były smaczne
13.09.2020, godz. 21:32
annaeko
annaeko powiedział/a:
Ślicznie wyglądają, ja zawsze dłużej takie smażę i nie są tak jasne i apetyczne jak te
04.04.2019, godz. 10:08
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Ja też wolę bardziej przysmażone, więc dla siebie dłużej smażę ☺
13.09.2020, godz. 21:34
Renixx
Renixx powiedział/a:
Smaczne placuszki
31.03.2020, godz. 15:16
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
13.09.2020, godz. 21:34
Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Apetycznie wygląda
02.05.2020, godz. 18:19
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Polecam
13.09.2020, godz. 21:35
aguchaka
aguchaka powiedział/a:
sprawdzona klasyka
10.09.2020, godz. 13:26
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Tak, to prawda
13.09.2020, godz. 21:36
Cytat: Ja też wolę bardziej przysmażone, więc dla siebie dłużej smażę ☺
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Polecam
13.09.2020, godz. 21:34
Nikita
Nikita powiedział/a:
Lubię
18.09.2020, godz. 12:03
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
My tez
27.09.2020, godz. 21:10
gosia56
gosia56 powiedział/a:
smaczne
16.11.2020, godz. 20:39

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
8 6 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
6 5 30 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
7 10 65 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
7 4 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
23 22 120 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
5 6 180 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).