![Miechunka rozdęta w syropie](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-09/11880-photo-main.jpg)
Miechunka rozdęta w syropie
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Żurawina suszona
Cukier - 2-3 szklanki
Cytryna
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowana miechunka nadaje się do deserów, naleśników, lodów, gofrów - syropem można posłodzić herbatę albo dolać do wody mineralnej.Sam syrop wspomaga leczenie przeziębień, a owoce wspomagają walkę z zaparciami i chorobami stawów.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem w równych proporcjach, dodać startą skórkę i sok z cytryny. Do syropu wsypać miechunkę i żurawinę - gotować na minimalnym płomieniu 20-30 minut. Przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Po 10-12 godzinach ponownie zagotować na najmniejszym płomieniu i ogrzewać 20-30 minut. Owoce odcedzić i przełożyć do słoika, a sam syrop odparować do ulubionej gęstości i gorącym zalać owoce w słoiku. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.