Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Osad z octu jabłkowego - 2-3 łyżki
Syrop mniszkowy - 250 ml
Sposób przygotowania:
Wystarczy napełnić nimi duży słój, zalać ciepłą wodą połączoną z stropem z mniszka oraz dodać na koniec osad z produkcji octu jablkowego, który będzie starterem dla octu z mniszka.
Nie zakręcać szczelnie - wystarczy Nakryć gazą, aby muszki nie miały dostępu. Odstawić na ok 6 tygodni w ciepłe miejsce, ale trzeba obserwować. Kiedy ustąpi fermentacja, można wstępnie odcedzić kwiaty i ponownie odstawić. Ocet trzeba próbować, aby wiedzieć, że jest już gotowy czy też osiągnął oczekiwaną przez nas kwasowość.
Na koniec można ocet sklarować - ja zazwyczaj odcedzam przez filtry do kawy. Przelać do butelek i przechowywać w chodzie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.