Rydze kiszone w solance
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Woda ciepła (40-50℃) - 1 litr
Sól kamienna - 1,5 łyżki
Czosnek do smaku
Seler naciowy do smaku
Liście laurowe - 2 szt.
Ziele angielskie - 4-6 szt.
Gorczyca biała do smaku
Dodatkowe informacje:
Kiszone rydze nadają się do zjedzenia jako przekąska, ale można je również dodać do sałatek, kanapek i zup (białego lub czerwonego barszczu, kapuśniaku, żurku, zalewajki czy kartoflanki).Sposób przygotowania:
W cieplej wodzie rozpuść grubą sól i zalać grzyby. Nałożyć czyste wymarzone pokrywki i lekko przekręcić, aby w trakcie fermentacji gaz miał ujście. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Po zakończonej fermentacji zmienić pokrywki na czyste i dokładnie wytrzeć brzegi słoików. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.