Szybki dżem z kiwi
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Cukier żelujący - 1 kg
Zielony barwnik naturalny (np ze szpinaku)
Dodatkowe informacje:
Błyskawiczny w przygotowaniu i dość nietypowy w smaku dżem z kiwi - czarne pestki pięknie kontrastują z zielenią. Jeśli komuś drobne pesteczki przeszkadzają, wystarczy zmiksowane kiwi przetrzeć przez sitko.Sposób przygotowania:
W trakcie ogrzewania owoce tracą kolor, więc można dodać odrobinkę naturalnego zielonego barwnika, aby dżem ładniej wyglądał.
Do wcześniej przygotowanych słoiczków średniej wielkości (200-300 ml) wlewać za pomocą dużego lejka gorący płynny dżem aż po brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać dnem do góry. Po 10-15 minutach słoiczki odwrócić.
Nie pasteryzować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.