Ser feta marynowany w oleju
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, soja, sezam
Składniki:
Olej słonecznikowy - 1 szklanka
Czosnek - 3 duże ząbki
Sos sojowy (ulubiony rodzaj) do smaku
Olej sezamowy do smaku
Sos chili do smaku
Dodatkowe informacje:
Do marynowania nie nadaje się aer typu feta, który jest bardzo miękki, lekko mazisty o aksamitnej konsystencji.Najlrpiej wybrać ser o chropowatej strukturze, zwarty, o wyglądzie polskiego twarogu w dużych kostkach.
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać w rondelku nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z palnika. Ząbki czosnku pokroić w plasterki i wrzucić do rozgrzanego oleju. Kiedy zaczną się rumienić odcedzić olej i pozostawić do ostygnięcia.
Do jednego słoiczka wlać niewielką ilość oleju sezamowego oraz kilka kropli sosu chili. Dopełnić olejem czosnkowym.
Do drugiego słoiczka wlać nieco sosu sojowego i odrobinę octu balsamiccznego. Dopełnić olejem czosnkowym.
Słoiczki zakręcić i wstawić na kilka dni do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.