Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
kiwi - 1 kg
persymona (kaki, sharon, hurma) - 1 kg
sok i skórka z cytryny do smaku
cukier (buraczany, trzcinowy lub brzozowy) do smaku
pektyna cytrusowa lub jabłkowa opakowanie
Dodatkowe informacje:
Wybierając owoce do dżemu należy zwrócić uwagę na ich stopień dojrzałości - powinny być wyrośnięte, dobrze wybarwione, aromatyczne, ale jeszcze dość jędrne. Oczywiście z przejrzałych owoców dżem również wyjdzie, ale już nie będzie miał takiej wizualnie przyjemnej formy.Sposób przygotowania:
Zmniejszyć źródło ciepła do minimum i ogrzewać 7-10 minut nie dopuszczając do wrzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.