![Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-09/14608-photo-main.jpg)
Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Ananas - 600-700 g
Rodzynki - 100 g
Rum - 100 ml
Sok z cytryny - 5-6 łyżek
Żel-fix 3:1 - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć i bez obierania pokroić na cząstki wycinając gniazda nasienne - posiekać malakserem na drobno. Dodać do ananasa razem z rodzynkami, cukrem, żel-fixem i sokiem z cytryny.
Dusić na niewielkim palniku do czasu, aż ananas zmięknie. Dolać rum i jeszcze chwilę podgrzewać.
Napełnić dżemem średnie słoiczki aż po brzeg, szybko zakręcić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pateryzować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.