Ocet ananasowy z figami
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Woda źródlana - 1,5 litra
Figi świeże - 3-5 szt.
Winogrona bezpestkowe - 1 garść
Dodatkowe informacje:
Do przygotowania octów stosuję taki swój przybliżony przelicznik:* jeśli wody mam ok 2 litry, a pozostałych składników ok 1kg lub trochę więcej, to słój do nastawu powinien mieć przynajmniej 4L pojemności.
Są dwie szkoły dotyczące przebiegu fermentacji. Jedna mówi, żeby kilka razy dziennie mieszać całość, druga wręcz przeciwnie, aby pozostawić nastaw w spokoju. Ja najczęściej doglądam swoje octy regularnie (mogę na nie patrzeć wiele razy dziennie), ale zazwyczaj ich nie ruszam - no, może tylko na początku fermentacji.
Sposób przygotowania:
Cukier rozpuścić w wodzie źródlanej albo kranowej (najlepiej przepuszczonej przez filtr), przegotowanej i ostudzonej.
Zalać owoce pozostawiając przynajmniej 1/4 pustego słoja , aby w czasie burzliwej fermentacji płyn nie wyciekał poza słoik.
Wierzch słoika nakryć ręcznikiem papierowym albo kawałkiem lnianej lub płóciennej tkaniny i zabezpieczyć gumką.
Odstawić w temp pokojowej do czasu zupełnego ustania fermentacji i opadnięcia składników na dno słoja.
W czasie, gdy owoce jeszcze wypływają na powierzchnię należy codziennie kilka razy zanurzyć je pod płyn, aby nie zaczęły pleśnieć. Najlepiej czystą wyparzoną drewnianą łyżką delikatnie przemieszać całość.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.