Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisySzarlotka pigwowo-gruszkowa
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wszystko -
- wybierz -
- wszystkie -
- wszystkie -
- dowolne -
- wszystkie -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
  • 225
  • 240
Szarlotka pigwowo-gruszkowa

Szarlotka pigwowo-gruszkowa

H A B I B I ☺

Rodzaj posiłku: ciasta, desery

Kuchnia (region): francuska, kresowa, międzynarodowa, polska

Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko

Użyte składniki: wegetariańskie

21 osób lubi to
34 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

0 min 1 porcja

Składniki:

Kruche ciasto na średnią blachę
Pigwa - 1,5 kg
Gruszki - 1,5 kg
Cukier do smaku
Kisiel cytrynowy - 2 opakowania
Mielone przyprawy korzenne - cynamon, kardamon, goździki

Dodatkowe informacje:

Pyszne aromatyczne ciasto znane i lubiane przez wszystkich - tym razem w jesiennym wydaniu pigwowo-gruszkowym.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Zagnieść kruche ciasto i podzielić na połowę, każdą część owinąć folią i schłodzić.


Pigwę pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody razem ze skórkami. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki, pokroić w kostkę lub poszatkować w plasterki. Połączyć gruszki z musem z pigwy i kisielem. Dosłodzić do smaku.

Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiec przez 20 min. Na cieście rozłożyć owoce i posypać korzennymi przyprawami. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i nakryć owoce. Upiec na rumiano.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jeśli ktoś woli ciasto miękkie, może owinąć pokrojone kawałki w folię aluminiową i pozostawić przez noc w temp. pokojowej. Kruche ciasto nabierze nieco wilgoci od owoców.
21 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • CUKIER TRZCINOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER TRZCINOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • GOŹDZIKI MIELONE BIO 30 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    GOŹDZIKI MIELONE BIO 30 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KISIEL INSTANT O SMAKU CYTRYNOWYM BEZGLUTENOWY BIO 30 g - AMYLON

    Więcej o produkcie na stronie

    KISIEL INSTANT O SMAKU CYTRYNOWYM BEZGLUTENOWY BIO 30 g - AMYLON

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • GRUSZKI ŚWIEŻE BIO (KONFERENCJA - POLSKA) (około 0,60 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    GRUSZKI ŚWIEŻE BIO (KONFERENCJA - POLSKA) (około 0,60 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika H A B I B I ☺

  • Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

     H A B I B I ☺
  • Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

     H A B I B I ☺
  • Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z awokado i mozzarellą

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa pomidorowa z kapustą pekińską

     H A B I B I ☺
  • Korzenny pikantny ketchup z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Drink arbuzowy z wodą kokosową i miętą

     H A B I B I ☺
  • Galaretka z białym winem

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kukurydzy

     H A B I B I ☺
  • Wątróbki królicze duszone z pastą pomidorową

     H A B I B I ☺
  • Miodowe ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Tyrolska sałatka serowo-szynkowa

     H A B I B I ☺
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)

     H A B I B I ☺
  • Nocne gołąbki z piekarnika

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone pomidory

     H A B I B I ☺
  • Fusilli pugliesi z serem burrata i suszonymi oliwkami

     H A B I B I ☺
  • Łuszczak zmienny z brokułem w sosie serowym

     H A B I B I ☺
  • Półkruche ciasteczka dyniowe

     H A B I B I ☺
  • Penne z kurczakiem w sosie paprykowym

     H A B I B I ☺
  • Dżem korzenny z mieszanych śliwek

     H A B I B I ☺
  • Makaron gryczany w sosie pomidorowym z brokułami

     H A B I B I ☺
  • Figi karmelizowane z miodem i likierem

     H A B I B I ☺
  • Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

     H A B I B I ☺
  • Lekkie placuszki z młodej cukinii

     H A B I B I ☺
  • Filet drobiowy z chrzanem

     H A B I B I ☺
  • Mango Bellini

     H A B I B I ☺
  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

     H A B I B I ☺
  • Kawa z mleczkiem i wodą kokosową

     H A B I B I ☺
  • Rydze kiszone w solance

     H A B I B I ☺
  • Domowy salceson z golonki wieprzowej

     H A B I B I ☺
  • Kalafior kiszony z papryczkami chili

     H A B I B I ☺
  • Herbata czarna z miodem i cytrusami

     H A B I B I ☺
  • Ser feta marynowany w oleju

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z pieczarek

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczko-bułeczki z kaszą jaglaną

     H A B I B I ☺
  • Dynia kiszona z rozmarynem

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne lody brzoskwiniowe

     H A B I B I ☺
  • Krupnik jaglany z soczewicą i wołowymi pulpecikami

     H A B I B I ☺
  • Musztarda dyniowa

     H A B I B I ☺
  • Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

     H A B I B I ☺
  • Pomidorowy bigosik z cukinii, selera i marchewki

     H A B I B I ☺
  • Kiszone rzodkiewki

     H A B I B I ☺
  • Bajaderki rumowe dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

     H A B I B I ☺
  • Barszcz z kiszonych liści mangolda

     H A B I B I ☺
  • Ketchup dyniowo-paprykowy

     H A B I B I ☺
  • Pesto bazyliowe po polsku

     H A B I B I ☺
  • Twarożek z orzechów nerkowca (wersja podstawowa)

     H A B I B I ☺
  • Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona

     H A B I B I ☺
  • Rozgrzewający rosół drobiowy

     H A B I B I ☺
  • Budyniowa babka bananowa

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczna konfiturka z persymony

     H A B I B I ☺
  • Aromatyczna marynowana cukinia

     H A B I B I ☺
  • Śliwki w soku własnym - bez cukru

     H A B I B I ☺
  • Gofry ziemniaczane na słodko

     H A B I B I ☺
  • Żółciak siarkowy w słodkiej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Twarożek mojego Taty

     H A B I B I ☺
  • Dżem marchewkowo-cytrusowy

     H A B I B I ☺
  • Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z jajkiem na miękko

     H A B I B I ☺
  • Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

     H A B I B I ☺
  • Kandyzowane kumkwaty

     H A B I B I ☺
  • Makaron soba z brokułem i gorgonzolą

     H A B I B I ☺
  • Zupa pomidorowa ze świeżych malinówek

     H A B I B I ☺
  • Odwrócona rolada z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Śniadanko na początek jesieni

     H A B I B I ☺
  • Śledziki

     H A B I B I ☺
  • Zupa jarzynowo-serowa z pieczarkami

     H A B I B I ☺
  • Paprykarz jarzynowa z ryżem

     H A B I B I ☺
  • Zielone risotto z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Syrop z płatków dzikiej róży

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z mango

     H A B I B I ☺
  • Buraki z papryką, selerem i cebulą

     H A B I B I ☺
  • Pizza na puszystym cieście ziołowym

     H A B I B I ☺
  • Ocet ananasowy z figami

     H A B I B I ☺
  • Mus z mango z nutą limonki

     H A B I B I ☺
  • Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z pesto z czosnku niedźwiedziego

     H A B I B I ☺
  • Słonecznik w karmelu

     H A B I B I ☺
  • Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kuzu

     H A B I B I ☺
  • Rzodkiewki w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Pączki mniszka lekarskiego kiszone z miodem

     H A B I B I ☺
  • Wegańskie ciasto bananowe

     H A B I B I ☺
  • Zupa z grilla

     H A B I B I ☺
  • Mangold a'la botwinka

     H A B I B I ☺
  • Pomidory w sosie własnym

     H A B I B I ☺
  • Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

     H A B I B I ☺
  • Miechunka rozdęta w syropie

     H A B I B I ☺
  • Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon

     H A B I B I ☺
  • Smażone serki ołomunieckie

     H A B I B I ☺
  • Śliwella - dżem śliwkowy z ciemną czekoladą i daktylami

     H A B I B I ☺
  • Podagrycznik kiszony tradycyjnie

     H A B I B I ☺
  • Omlecik z parówkami

     H A B I B I ☺
  • Mus jabłkowy z goździkami

     H A B I B I ☺
  • Pigwowiec w syropie

     H A B I B I ☺
  • Wegetariańskie gołąbki

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne bułki bez wyrastania

     H A B I B I ☺
  • Lekki dżem jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i musztardy francuskiej

     H A B I B I ☺
  • Domowa przyprawa JARZYNKA

     H A B I B I ☺
  • Ocet z płatków piwonii lekarskiej

     H A B I B I ☺
  • Zupa fasolowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Grzybek owsiany z bananem

     H A B I B I ☺
  • Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi

     H A B I B I ☺
  • Cukinia zapiekana z komosą i warzywami

     H A B I B I ☺
  • Kiszona kapusta emigrantów

     H A B I B I ☺
  • Galaretka jabłkowo-miętowa

     H A B I B I ☺
  • Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

     H A B I B I ☺
  • Korzenny syrop śliwkowy

     H A B I B I ☺
  • Zielone szparagi z patelni

     H A B I B I ☺
  • Puree z jadalnych kasztanów

     H A B I B I ☺
  • Jabłkowy chleb pszenny na drożdżach

     H A B I B I ☺
  • Bruschetta po polsku

     H A B I B I ☺
  • Poulet marengo z groszkiem

     H A B I B I ☺
  • Dżem z węgierek z agarem i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Makaron tagliatelle z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Babka majonezowa

     H A B I B I ☺
  • Zupa szpinakowa a'la szczawiowa

     H A B I B I ☺
  • Pstrąg smażony z cebulą

     H A B I B I ☺
  • Barszcz najlepszy na świecie

     H A B I B I ☺
  • Wegański rosół

     H A B I B I ☺
  • Ser typu mozzarella (2 składniki)

     H A B I B I ☺
  • Biszkopt z jabłkami i jagodami

     H A B I B I ☺
  • Czerwona cebula w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Kasza owsiana z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką

     H A B I B I ☺
  • Sos z awokado i śmietany

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone szparagi

     H A B I B I ☺
  • Ogórki azjatyckie

     H A B I B I ☺
  • Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

     H A B I B I ☺
  • Placki z cukinii

     H A B I B I ☺
  • Botwinka z bobem

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

     H A B I B I ☺
  • Bób w lekkiej aromatycznej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w marynacie

     H A B I B I ☺
  • Jarzynowa zupa krem

     H A B I B I ☺
  • Ruskie placuszki

     H A B I B I ☺
  • Dwukolorowe wafelki owocowe

     H A B I B I ☺
  • Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem

     H A B I B I ☺
  • Pasta lubczykowa na zimę

     H A B I B I ☺
  • Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu

     H A B I B I ☺
  • Golonka pieczona w porterze

     H A B I B I ☺
  • Pasta z bakłażanem, cukinią i serem feta

     H A B I B I ☺
  • Koktajl z mango i limoncello

     H A B I B I ☺
  • Szybki dżem z kiwi

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatów dzikiego bzu

     H A B I B I ☺
  • Gnocchi w sosie pomidorowo-warzywnym z kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Sałatka śniadaniowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Mniszek lekarski kiszony tradycyjnie

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą

     H A B I B I ☺
  • Sorbet z mango dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Pikle angielskie

     H A B I B I ☺
  • Cukinia w parmezanowej panierce

     H A B I B I ☺
  • Trufelki z wafelków bananowych

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z cukinią

     H A B I B I ☺
  • Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

     H A B I B I ☺
  • Steki z młodej kapusty

     H A B I B I ☺
  • Bucatini z pomidorowym sosem morskim

     H A B I B I ☺
  • Skórka pomarańczowa w syropie

     H A B I B I ☺
  • Smażona fasolka szparagowa w panierce

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w bułce tartej i parmezanie

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z marchewki, ziemniaków i cukinii

     H A B I B I ☺
  • Ogórki kanapkowe

     H A B I B I ☺
  • Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

     H A B I B I ☺
  • Babeczka z kubeczka

     H A B I B I ☺
  • Shake białkowy a'la chłodnik

     H A B I B I ☺
  • Islandzki skyr z ogórkiem i rzodkiewką

     H A B I B I ☺
  • Kasza manna z truskawkami

     H A B I B I ☺
  • Pesto z jarmużu z orzechami laskowymi

     H A B I B I ☺
  • Ocet estragonowy najprościej

     H A B I B I ☺
  • Twaróg pomidorowy z kminkiem

     H A B I B I ☺
  • Krem nugatowy z serkiem mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Baba ghanoush z dynią i papryką

     H A B I B I ☺
  • Tapache - ananas, pomarańcze, nieśplik

     H A B I B I ☺
  • Wegański majonez jaglany

     H A B I B I ☺
  • Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami

     H A B I B I ☺
  • Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i sera gorgonzola

     H A B I B I ☺
  • Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą

     H A B I B I ☺
  • Minestrone w wersji jesiennej

     H A B I B I ☺
  • Wiosenne śniadanko

     H A B I B I ☺
  • Syrop z czeremchy

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa jarzynowa z grysikiem

     H A B I B I ☺
  • Wegański miód jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z żółciaka siarkowego z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ogórkowo-selerowa

     H A B I B I ☺
  • Dietetyczny shake twarogowy z morelami

     H A B I B I ☺
  • Bakłażan kiszony po gruzińsku

     H A B I B I ☺
  • Słodki sos chili

     H A B I B I ☺
  • Maślana kasza kukurydziana na słodko

     H A B I B I ☺
  • Kalafior marynowany na różowo

     H A B I B I ☺
  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

     H A B I B I ☺
  • Dojrzewający suszony schab na ostro

     H A B I B I ☺
  • Masełko śledziowo-pomidorowe

     H A B I B I ☺
  • Oszukany sernik z brzoskwiniami

     H A B I B I ☺
  • Zakwas pszenno-gryczany

     H A B I B I ☺
  • Ciabatta z mlekiem i kwasem z kapusty

     H A B I B I ☺
  • Mangold kiszony a'la szczaw

     H A B I B I ☺
  • Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

     H A B I B I ☺
  • Pudding jabłkowo-bananowy z masą krówkową

     H A B I B I ☺
Zobacz więcej przepisów
smaczliwka.pl
smaczliwka.pl powiedział/a:
Zapoznałam się z Twoją historią umieszczoną na profilu, m.in. podejrzeniem choroby autoimmunologicznej, alergią i nietolerancją na różne składniki pokarmowe.
Czy rzeczywiście, zmagając się z tak poważnymi dolegliwościami, pozwalasz sobie na dietę opartą na składnikach pro-zapalnych - jak nabiał czy mąka pszenna?
13.10.2018, godz. 10:14
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Owszem, ponieważ przez całe moje życie odwiedziłam całe mnóstwo lekarzy specjalistów, z których ani jeden nie zalecił mi diety eliminacyjnej związanej z ograniczeniem np glutenu. Pewnych warzyw czy owoców nie powinnam jeść (wg alergologa) na surowo, ale podobno już po obróbce cieplnej (gotowanie, duszenie) mają mi podobno nie szkodzić. Cały problem że mną polega na tym, że testy skórne mi nie wychodzą tak, jakby tego oczekiwał alergolog, natomiast objawy po spożyciu części "zakazanych" produktów są wyraźne. Niestety moja alergiczna historia ciągnie się od urodzenia, a w latach 70-tych jedynym panaceum na takie sprawy było podawanie wapna i pędzlowanie jamy ustnej pioktaniną - u mnie najwięcej objawów dawała jama ustna od wczesnego dzieciństwa aż do teraz...
13.10.2018, godz. 16:45
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Jeśli chodzi o nabiał, to mogę spokojnie powiedzieć, że ja się prawie żywię nabiałem, tak bardzo go lubię. A mimo wszystko mam osteoporozę. Więc widać, że mój organizm chyba nie przyswaja tego nabiału i wapnia. Ale znów ta sama historia - nikt z lekarzy nigdy mi nie powiedział, że mam odstawić nabiał. Teraz jestem akurat w trakcie kolejnego ataku RZS i mam problem z utrzymaniem kubka z kawą w dłoni - wędruje mi obrzęk i ból w dłoniach z miejsca w miejsce. Nie mam go we wszystkich stawach jednocześnie. W sumie to nie bardzo wiem co z tym wszystkim zrobić..
13.10.2018, godz. 16:52
smaczliwka.pl
smaczliwka.pl powiedział/a:
Sugeruję testy na nietolerancje pokarmową, wynik może okazać się zupełnie inny niż wyniki z testów alergicznych.
15.10.2018, godz. 10:15
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz powiedział/a:
Takie ciasta piekła moja babcia:)
15.10.2018, godz. 11:27
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Wiele tradycyjnych potraw przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie ❤️ To nam pozwala ocalić tradycję ❤️
19.08.2020, godz. 10:34
Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Fajny przepis
16.10.2018, godz. 00:12
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dzięki za uznanie ;)
19.08.2020, godz. 10:45
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Super smaczne ciacho przypominające dzieciństwo;)
16.10.2018, godz. 22:41
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Nam również ❤️
19.08.2020, godz. 10:47
Cytat: Owszem, ponieważ przez całe moje życie odwiedziłam całe mnóstwo lekarzy specjalistów, z których ani jeden nie zalecił mi diety eliminacyjnej związanej z ograniczeniem np glutenu. Pewnych warzyw czy owoców nie powinnam jeść (wg alergologa) na surowo, ale podobno już po obróbce cieplnej (gotowanie, duszenie) mają mi podobno nie szkodzić. Cały problem że mną polega na tym, że testy skórne mi nie wychodzą tak, jakby tego oczekiwał alergolog, natomiast objawy po spożyciu części "zakazanych" produktów są wyraźne. Niestety moja alergiczna historia ciągnie się od urodzenia, a w latach 70-tych jedynym panaceum na takie sprawy było podawanie wapna i pędzlowanie jamy ustnej pioktaniną - u mnie najwięcej objawów dawała jama ustna od wczesnego dzieciństwa aż do teraz...
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Chciałabym się dowiedzieć czy w takim razie, jak Pani je jabłko w formie upieczonej, to Panią nie drażni?
Bo ja mam ten sam problem i wydaje się mi, że takie ugotowanie lub pieczone tak na mnie nie działa. Choć i czasami zjem jabłko surowe i nie mam żadnych podrażnień (w sensie że swędzi mnie gardło).
Bo prawdopodobnie o jabłko chodzi w Pani powyższym komentarzu.
Z nabiałem to może powodować różne komplikacje (jeśli jest nie dla Pani) niestety spożywanie nabiału nie chroni przed brakiem wapnia w organizmie. A gluten niestety może być powodem bólu stawów i to niewielkie jego ilości mogą spowodować napuchnięcie stawów i ból.
17.10.2018, godz. 13:22
smaczliwka.pl
smaczliwka.pl powiedział/a:
Dokładnie tak! Zgadzam się z Panią. Gluten i nabiał to składniki, które potrafią zaburzyć normalne funkcjonowanie. Dobrym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna i obserwacja siebie.

Pozdrawiam!
17.10.2018, godz. 16:53
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Zapomniałam dodać, że czasem uda mi się na surowo zjeść (muszę to zrobić szybko) małe jabłko (np Starking, Golden delucious, Malinówka) i nic mi się nie dzieje - a innym razem nawet po gotowanym (np z kompotu) czy pieczonym aż robi mi się słabo. Bardzo szybką reakcję języka mam po orzechach włoskich, bo najczęściej nie zdążę pogryźć połówki, a już język mi pulsuje i ból jest okropny. Podobnie miałam dotąd z bakłażanem, ale na moje nieszczęście bardzo lubię pieczonego lub grillowanego.
Np po papryce i kurczaku surowym swędzą mnie dłonie, a sensacje żołądkowe mam tylko po gruszkach i kiszonej kapuście... Nie mogę zjeść zbyt wiele prażonego słonecznika (język), a po niektórych odmianach chili, po kiwi, melonach i kaki łaskocze mnie w gardle. Ostatnio szukaliśmy dla siebie działki ROD - dostaliśmy w zarządzie listę wolnych działek, mieliśmy sobie obejrzeć i zdecydować, która nam pasuje. Na wszystkich rosły winogrona różnych odmian - spróbowałam każdych, ale po jednych momentalnie swędziały mnie usta i dziąsła (pierwszy raz w życiu taka reakcja na winogrona) - po przejrzeniu internetu okazało się, że jest stara odmiana (u nas to już hybrydy), która daje u wielu ludzi takie objawy...

Ewidentnie mój organizm nie toleruje wielu składników, ale po wielu wizytach u rzekomych specjalistów niejednokrotnie czułam, że widzą we mnie hipochondryczkę, bo (o dziwo) często wyniki z krwi wychodzą mi ok.

Straciłam nadzieję, że znajdzie się taki lekarz, który wreszcie zrozumie ogół moich problemów i globalnie potraktuje mój organizm ☺
01.11.2018, godz. 10:48
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale mam syna po operacji kolana i większość czasu ostatnio właśnie Jemu poświęcam.
Jabłka działają na mnie w różny sposób w zależności od odmiany - chociaż w obecnym świecie już nawet znajomość odmian nic nie daje, ponieważ na rynku jest mnóstwo hybryd. Kiedyś np papierówki jadałam hurtowo, a teraz czasami po dwóch kęsach robi mi się słabo. A jabłka to moje ukochane owoce. Alergolog zalecił mi gotowanie/duszenie nie tylko jabłek, ale i pomidorów, marchewki, papryki czy selera. W zasadzie selera powinnam w ogóle unikać, podobnie jak bakłażana, ziemniaków czy papryki. Selera uwielbiam na surowo, ale po ugotowaniu nie ma zachwytu. Nie toleruję roślin psiankowatych, ale krzyżowe pokrewieństwo do jabłek, to seler i brzoza (zresztą moje ukochane drzewo, niestety) - mam objawy że strony języka także po soku pomidorowym pasteryzowanym, po ciemnej czekoladzie i kakao, ale też po pleśniowych serach (gorgonzola, roquefort) czy parmezanie (oraz grana padano) - a ja je kocham ☺
01.11.2018, godz. 10:28
ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Co do przepisu bardzo fajny
25.11.2018, godz. 23:52
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Super, że się podoba.
19.08.2020, godz. 10:45
annaeko
annaeko powiedział/a:
Myślę, że pigwa dodaję szarlotce fajnego kwaskowego posmaku
04.04.2019, godz. 09:56
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dokładnie tak, a poza tym nieco innego aromatu.
19.08.2020, godz. 10:43
wiosna
wiosna powiedział/a:
Super składniki
23.06.2019, godz. 08:34
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Warto eksperymentowac w kuchni ❤️
19.08.2020, godz. 10:44
aguchaka
aguchaka powiedział/a:
bardzo smaczna
25.11.2019, godz. 15:36
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
19.08.2020, godz. 10:44
Cytat: Dokładnie tak! Zgadzam się z Panią. Gluten i nabiał to składniki, które potrafią zaburzyć normalne funkcjonowanie. Dobrym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna i obserwacja siebie.

Pozdrawiam!
Nikita
Nikita powiedział/a:
zgadzam się z tym, ja wcześniej miałam potworne bóle stawów (tylko w nocy , żeby było ciekawiej), okropne pokrzywki i ogólnie bardzo żle funkcjonowałam, mam też choroby autoimmunologiczne, migreny.
Po zmianie diety na bezglutenową i na 3 m-ce wykluczającą całkowicie nabiał, wróciłam do normalnego funkcjonowania i stawy przestały mi dokuczać, samopoczucie się poprawiło.
teraz nadal jestem na diecie bezglutenowej , jem nabiał ale muszę się ograniczać (czasami ser biały, żółty, odrobina jogurtu, kefiru, mleka nie piję wcale), bo jak zjem za dużo np. białego sera to znowu bolą stawy.
Może warto spróbować np. na miesiąc odstawić nabiał i gluten i zobaczyć reakcję swojego organizmu. U mnie w wynikach też nie było alergii ani nietolerancji na nabiał i pszenicę, lekarze też dziwnie się patrzyli , aż mądry dietetyk doradził co zrobić i zadziałało.
04.02.2020, godz. 10:46
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Ja właśnie ostatnio mam nawrót nocnego "rwania" w stawach (głównie kolana i łokcie). Powoli myślę o rezygnacji z glutenu (w ogóle z większości węglowodanów pochodzących ze zbóż). Jeszcze muszę jakoś przetrwać lato i jesienią zabieram się za dietę. Jakoś latem trudno mi odstawić różne potrawy...
19.08.2020, godz. 10:38
Nikita
Nikita powiedział/a:
ciasto musi być pyszne i aromatyczne
04.02.2020, godz. 10:47
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Takie było ❤️
19.08.2020, godz. 10:42
Renixx
Renixx powiedział/a:
Szarlotka na pewno pyszna
31.03.2020, godz. 17:18
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Nam smakowała więc spokojnie mogę polecić ❤️
19.08.2020, godz. 10:42
Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Pyszne ciacho
28.04.2020, godz. 22:44
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
19.08.2020, godz. 10:46
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
Szkoda że w przepisie jest napisane tylko... kruche ciasto. Czyli co gotowiec ? 
14.05.2020, godz. 19:37
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Nie! Oczywiście, że nie gotowiec! Napisałam ogólnikowo "kruche ciasto", ponieważ niemal każdy ma swój własny sprawdzony przepis na podstawowe ciasto kruche czy półkruche pod owoce. Nie wiem czy gotowe (kupne) tak wygląda po upieczeniu. Raz w życiu Kupiłam do rogalikow i po upieczeniu wyglądało jak grubszy naleśnik. Na pewno nie miało takiej struktury jak to że zdjęcia.
19.08.2020, godz. 10:41
gosia56
gosia56 powiedział/a:
dobra szarlotka
07.12.2020, godz. 13:44
Ewelina K.
Ewelina K. powiedział/a:
pycha
03.03.2023, godz. 17:26

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 5 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 8 180 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

  • - wszystko -
  • ciasta (2720)
  • danie główne (4166)
  • desery (4021)
  • jednogarnkowe (892)
  • lunchbox (1254)
  • napoje (1615)
  • pieczywo (493)
  • przetwory (575)
  • przystawki i przekąski (2962)
  • sałatki (1918)
  • sosy (309)
  • śniadanie (2610)
  • z grilla (113)
  • zapiekanki (401)
  • zupa (1115)
  • - wszystkie -
  • afrykańska (16)
  • amerykańska (171)
  • arabska (58)
  • bałkańska (29)
  • chińska (121)
  • czeska (38)
  • francuska (123)
  • grecka (52)
  • gruzińska (9)
  • hiszpańska (32)
  • holenderska (11)
  • indyjska - hinduska (152)
  • japońska (57)
  • kresowa (152)
  • meksykańska (57)
  • międzynarodowa (4046)
  • niemiecka (86)
  • polska (9276)
  • śródziemnomorska (245)
  • tajska (91)
  • węgierska (35)
  • włoska (475)
  • - wszystkie -
  • Konkurs - Pistacjowy przepis z Alce Nero (10)
  • Domowe (np: lody, majonez) (669)
  • dla dzieci (4347)
  • na zimę (rozgrzewające) (1298)
  • Sylwester (1283)
  • Wielkanoc (1155)
  • Wigilia (979)
  • - dowolne -
  • wegańskie (2387)
  • bezglutenowe (6610)
  • ryby i owoce morza (763)
  • wegetariańskie (9699)
  • - wszystkie -
  • _Olla_ (242)
  • _Róża_ (36)
  • @zdrowoprzezlife (10)
  • 25san08 (3)
  • 9anetka9 (13)
  • A.Brava (5)
  • AdaKosm (1)
  • Adriana (4)
  • Aga SuRyl (1)
  • aga1615 (1)
  • agioos (3)
  • Agnes1992 (1)
  • Agnieszka (11)
  • Agnieszka Nitsu AktywneZywienie (53)
  • Agnieszka Strużyna (46)
  • aguchaka (38)
  • Alce Nero (9)
  • Aldonka (1)
  • Aleksandra K. (2)
  • Alexandra (1)
  • alexgirl (1)
  • aliciative (1)
  • Alicja (12)
  • Allos1 (3)
  • Amaizin (9)
  • Amarello (40)
  • Amelia Asztemborska (7)
  • Amylon (2)
  • Andriu Andrzej (2)
  • Andzia (3)
  • Aneta Sobieraj (23)
  • Aneta1 (2)
  • Aneta76 (2)
  • AnetaH (2)
  • angelusia (3)
  • ania123 (11)
  • aniap183 (1)
  • Anime5 (2)
  • Anita Zegadło (1)
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz (758)
  • Anitka (1)
  • ankaakna (3)
  • anna anna (1)
  • Anna Gierula (1)
  • Anna Szcześniak (9)
  • annaeko (118)
  • AnnaKruszyna (1)
  • AnnaPi (1)
  • annika (13)
  • aries19 (1)
  • asika100 (6)
  • awesomelife.pl (1)
  • Awokadola (32)
  • Badylarka (11)
  • Baranek (1)
  • barara (1)
  • Barbara Mulik (49)
  • Barbara Strużyna (487)
  • Barbaraa (2)
  • Beata Ogrodowczyk (1)
  • beata28 (1)
  • BeataCygi (12)
  • bercia601 (2)
  • Bernadeta1984 (1)
  • Beti 21 (1)
  • BIO PLANÈTE (43)
  • Bio Vegan (1)
  • bioart (8)
  • biogol (15)
  • BoBoBi (1)
  • bogusia 82 (1)
  • Bożena O. (1)
  • Bożena1960 (527)
  • Bronka007 (7)
  • ChilliBite.pl (2)
  • COCOMI (4)
  • CookTobi.pl (8)
  • corngold (1)
  • Cotakpachnie? (23)
  • d.kublik (2)
  • Dagooshya (81)
  • damian (2)
  • Damian H (1)
  • DawidK (1)
  • definicjasmaku (35)
  • Dejw88 (11)
  • Diana St (16)
  • dishdogz (6)
  • dkrzew (20)
  • Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu) (134)
  • Dominika Olivia (16)
  • Dominika Wakieć (4)
  • doprawionefantazja (5)
  • Dorota Duszak (74)
  • Dorota Kida (3)
  • Dorota Owczarek (1)
  • Dorota Paluchowska (1)
  • Dorota Rozbicka (294)
  • Dorota Woźniak - Twins Pot (97)
  • dorotaR (460)
  • Edyta Knapik (9)
  • Edytak (7)
  • EKO przewodnik (17)
  • ekolubek (2)
  • Ekoprodukt (4)
  • Eksperymentalnie_com (9)
  • elapolo (32)
  • Elciaa (2)
  • Elinka (20)
  • elwira652 (1)
  • Emilia Żebrowska (1)
  • Emiliazeb (1)
  • ewaeu. (57)
  • ewsliwk2 (2)
  • Eylul29 (1)
  • Fabijańscy (45)
  • FAMILY (213)
  • FioletoweAparaty (13)
  • Fiolka13 (24)
  • fit_runner (18)
  • foodcooklove.pl (1)
  • FoodLabStudio (2)
  • foodmania (535)
  • Gabriela Małgorzata (2)
  • Gabrysia (1)
  • gacek1000 (18)
  • garysiak (4)
  • glamlady88 (1)
  • gosia56 (143)
  • gotowaniepatki (105)
  • gotujwstylueko.pl (212)
  • GrabaJ (1)
  • Grażyna P. (1)
  • Grochowska Nutritherapy (4)
  • H A B I B I ☺ (208)
  • Hanna Markowska (1)
  • healthy-dreams (309)
  • helixpomatia (1)
  • HELPA CzaryMamy (3)
  • Herbis (13)
  • hrycanka (1)
  • Ika 1961 (18)
  • Ineczka (10)
  • Ivi111 (7)
  • Iwona Kuczer (269)
  • Iwona Żuczek (6)
  • Iwona_ (1)
  • Iza Godlewska (3)
  • Izabel22289 (3)
  • Izabell (1)
  • Jadowita (41)
  • Jescbyzycwzdrowiu (3)
  • Joanna17 (4)
  • Jokan_eco (1)
  • Jolanta Okonek (94)
  • Julia Kośminek (6)
  • Just a SALAD (3)
  • Justyna Dolecka (1)
  • Justyna Filipek (1)
  • Justynakusiak (6)
  • Justynkaaaa88 (7)
  • Kagadu (1)
  • Karmiąca Mama (2)
  • Karola30 (1)
  • Karolina Wojewoda (1)
  • Karolina1996 (17)
  • Kasia7212 (1)
  • Kasiaa (1)
  • Kasiak (2)
  • kaskaroman97 (1)
  • Katarzyna Kachel (54)
  • Katarzyna L Wójcik (2)
  • Katarzyna Malewska (37)
  • katarzyna321 (1)
  • KatarzynaS (1)
  • Katjuszen (1)
  • Kiki dietetycznie (1)
  • Kinga Bajcar (259)
  • kinga.g (1)
  • KingaP (2)
  • kingaxb (1)
  • kitchen_by_emma (2)
  • Klaudia (1)
  • Klaudynka (7)
  • knowak (8)
  • Konstancja Alicja (58)
  • kropkak (1)
  • Krzepa (1)
  • Kubajah (1)
  • kuchareczka221 (91)
  • Kuchnia Letycji (8)
  • KuchniaMagdaLeny (35)
  • lekkostrawnie (4)
  • LenaMagdalena (1)
  • Lifefood (1)
  • Lima (3)
  • Little Miracles (4)
  • lizzie (1)
  • llsylwia92 (3)
  • Lockelany (28)
  • Loren83 (1)
  • Loreta (1)
  • losica (3)
  • Losteraable (1)
  • ŁukaszK (11)
  • Magda Gaudyn (8)
  • Magda Migaszewska (1)
  • Magda Wojtkiewicz (1)
  • Magda_lena (12)
  • Magdalena Nagler - foodmania (724)
  • Magdalena Zabagło (1)
  • MagdalenaKK (71)
  • Magster (55)
  • Malwina Łyczyńska (2)
  • Małgorzata cieplińska (1)
  • Małgoś (1)
  • MamaNaMedal (35)
  • Marciula (1)
  • Marek Zaremba (1)
  • Margo1 (1)
  • Maria Kawa (1)
  • MarioG (1)
  • Mariola (33)
  • mariola.mk (18)
  • Mariola555 (2)
  • Marta (1)
  • Marta Kalamon (1)
  • Marta Serafin (1)
  • Marta Słota (1)
  • Marta.Z (1)
  • MartaKowalska (1)
  • MartaPij (1)
  • martines (20)
  • Martyna Woj (1)
  • Maryjestcool (2)
  • marysieńka (1)
  • Marzena Pająk (10)
  • marzenna (5)
  • Marzenna Przeorska (1)
  • matesko (16)
  • Mateusz (5)
  • Mateusz Pączek (2)
  • Mateusz95 (1)
  • maupeczki (1)
  • Maurycy (1)
  • Me Gusto (Super Krówka) (3)
  • Melanika (18)
  • Melisa (12)
  • mellowfruit (1)
  • MichalDabek (10)
  • Michalmarek (1)
  • Michał wrzosek (1)
  • mijo20 (1)
  • Mikołaj Bator (23)
  • minieko (2)
  • MintTaste (3)
  • miraga (1)
  • mohoyoga (33)
  • momisiak (1)
  • monamari (17)
  • Monika Dzięgielowska (1)
  • Monika Krzepczak (3)
  • Monika Lemko (5)
  • Monika Pietrzak (2)
  • Monika99977 (1)
  • MonikaB (5)
  • MP5423 (12)
  • My Chcemy Jeść (134)
  • My Little Food Safari (113)
  • mysza75 (3)
  • Na widelcu (300)
  • Nataszqnia (3)
  • Naticzka25 (5)
  • Natumi (6)
  • nielubiezmywania (9)
  • NieTruje (4)
  • nika123 (2)
  • Nikita (927)
  • noelka (9)
  • nothing4real (1)
  • Ola Juliet (1)
  • Ola Krajcir (3)
  • OldFriends (3)
  • Olika3 (7)
  • oostooo (1)
  • opuncja123 (125)
  • Pajurek (1)
  • Pasjonatka (1)
  • PATRYCJA (3)
  • Patrycja Jurkowska (3)
  • Patrycja Matecka (2)
  • Patty :) (2)
  • Paulaa (11)
  • Paulina Jasińska (40)
  • Paulina Zaborowska (1)
  • paulina2157 (813)
  • Paulinat3 (1)
  • Pawel Serek (1)
  • pawelp (4)
  • PawełS (1)
  • Perfect Earth (4)
  • Perma-Guard (5)
  • piecze się (1)
  • polinaz (5)
  • Potatontaz28 (1)
  • Primavera (3)
  • Primefrost (24)
  • PrzepisNaZdrowie (1)
  • PrzepisyMargaretki (104)
  • Purasana (1)
  • Rapunzel (10)
  • Rebeka (5)
  • Renata mama (1)
  • renatka1 (1)
  • Renixx (2006)
  • robakowlife.blogspot.com (4)
  • RobsonSpajder (9)
  • Róża98 (1)
  • Rybcia (1)
  • RysioPysio (9)
  • Sabina2223 (1)
  • siostraelwa (1)
  • Skorpiox (1)
  • skorskadietetyk (7)
  • Skoter (320)
  • slodkisentyment (2)
  • smaczliwka.pl (63)
  • smakujmy (321)
  • Stokrotka (743)
  • stopaa (111)
  • STOPKA (14)
  • Sulka. (1)
  • szpinakot (39)
  • Szybko Tanio Smacznie (168)
  • szydełko (5)
  • tasteMYways (2)
  • Teresabujak1985 (1)
  • TerraSana (14)
  • Tomaszek (2)
  • TomCook (7)
  • tulipan (74)
  • Turtle (2)
  • Tylko z Natury (314)
  • Urszula Kłos (1)
  • Vegannmuffins (13)
  • verkaa (1)
  • Vi Oszczanowska (1)
  • Vvioka (1)
  • w.pisarek (7)
  • Wafelek2601 (325)
  • wegeweda (256)
  • weroniq_bn (1)
  • Wiksaa (1)
  • wszędzie zielono (8)
  • xRobakx (1)
  • yourbetterchoice (1)
  • Z kuchnią na pieńku (7)
  • zapala221 (1)
  • Zdrowie na języku (883)
  • zdrowo_do_pracy (6)
  • Ze zdrowiem mi do smaku (5)
  • Ziarnista (1)
  • Zielenina (37)
  • ZielonaDieta (3)
  • Zielone Koktajle (683)
  • ziemjok (1)
  • Ziemowit Lemon (12)
  • Zimazima (2)
  • Zjemcie (2)
  • Zuzanna Wiśniewska (13)
  • zyjezebyjesc (163)
  • Życie na widelcu (8)
  • życie roślinne (3)
czytaj więcej na bioplanet