Szarlotka pigwowo-gruszkowa
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): francuska, kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Składniki:
Pigwa - 1,5 kg
Gruszki - 1,5 kg
Kisiel cytrynowy - 2 opakowania
Mielone przyprawy korzenne - cynamon, kardamon, goździki
Dodatkowe informacje:
Pyszne aromatyczne ciasto znane i lubiane przez wszystkich - tym razem w jesiennym wydaniu pigwowo-gruszkowym.Sposób przygotowania:
Pigwę pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody razem ze skórkami. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki, pokroić w kostkę lub poszatkować w plasterki. Połączyć gruszki z musem z pigwy i kisielem. Dosłodzić do smaku.
Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiec przez 20 min. Na cieście rozłożyć owoce i posypać korzennymi przyprawami. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i nakryć owoce. Upiec na rumiano.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jeśli ktoś woli ciasto miękkie, może owinąć pokrojone kawałki w folię aluminiową i pozostawić przez noc w temp. pokojowej. Kruche ciasto nabierze nieco wilgoci od owoców.
Pozdrawiam!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.