Tapache - ananas, pomarańcze, nieśplik
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): meksykańska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Pomarańcze - 2 średnie
Nieśplik japoński - 2-3 szt
Cukier trzcinowy do smaku
Goździk - 1 szt (opcjonalnie)
Dodatkowe informacje:
Przed użyciem owoców ze skórką moczę je pół godziny w roztworze wody i sody oczyszczonej (pełna łyżka na litr).Potem przekładam do miski z wodą i octem lub kwaskiem cytrynowym (pół szklanki octu albo trzy łyżki kwasku na litr). Na koniec owoce opłukać pod bieżącą wodą.
Sposób przygotowania:
Do owoców dodać cukier trzcinowy, korę cynamonu oraz ew jednego goździka dla aromatu.
Całość zalać chłodną wodą, nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 dni.
W międzyczasie kilka razy dziennie zatapiać łyżką owoce wypływające na powierzchnię.
Po kilku dniach napój powinien być lekko gazowany.
Przed podaniem odcedzić i schłodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.