Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
Masło pełnotłuste - 2 łyżki
Mleko - 1 łyżka
Amarantus ekspandowany
Dodatkowe informacje:
Smaczna i bardzo prosta przekąska - przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło z łyżką mleka, dodać krówki i rozpuścić, stałe mieszając, na małym ogniu albo w kąpieli wodnej.
Masę krówkową przelać do dużej miski i stopniowo wsypywać ekspandowany amarantus - cały czas mieszać. Kiedy całość przestaje się kleić i zaczyna rozsypywać jak mokry piasek, zwilżonymi dłońmi lepić niewielkie kulki. Ja porcjowałam masę małą gałkownicą do lodów.
Gotowe szyszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w chłodnym miejscu do przeschnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.