Twarożek mojego Taty
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
Gęsta kwaśna śmietana
Sól ziołowa do smaku
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Mielony kminek - 1/3-1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona do smaku
Dodatkowe informacje:
Tradycyjny twarożek pomysłu mojego Taty, jaki pamiętam z dzieciństwa. Pasta pomidorowa dobrej jakości nadaje pięknego koloru oraz słodyczy, a kminek charakterystycznego smaku.Sposób przygotowania:
Ser biały (najlepiej półtłusty i dość miękki) rozgnieść widelcem dodając tyle kwaśnej gęstej śmietany, aby osiągnąć odpowiednią, dość luźną konsystencję.
Dodać łyżkę gęstego słodkiego koncentratu pomidorowego dobrej jakości i rozetrzeć do uzyskania jednolitego koloru. Posolić serek do smaku i doprawić sporą ilością mielonego kminku i słodkiej papryki.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.