Barszcz najlepszy na świecie
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, grzyby
Składniki:
marchewka - 500 g
seler korzeniowy - 300 g
pietruszka - 1-2 szt.
seler naciowy - 3-5 szt.
grzyby suszone garść
lubczyk do smaku
miód płynny do smaku
ocet jabłkowy do smaku
por -
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
ziele angielskie - 5-7 szt.
liście laurowe - 3-4 szt.
goździki - 1-3 szt.
kora cynamonu - kawałek
Dodatkowe informacje:
Mój sposób na przygotowanie czerwonego barszczu, który nie tylko ma przepiękny głęboki kolor, ale też niesamowicie skoncentrowany buraczany smak :) Podstawą są pieczone buraki i wywar warzywny.Sposób przygotowania:
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, trochę soli, garść suszonych grzybów, świeży lubczyk + ew. 2 goździki i 2-3 kawałki kory cynamonu. Gotować powoli do uzyskania skoncentrowanego i esencjonalnego wywaru. Pozostawić pod przykrycie do ostygnięcia.
Kiedy barszcz dobrze naciągnie przelać przez gęste sito i odcisnąć pozostałe buraczki.
Barszcz powinien być lekko pikantny, słodkawy i z lekko wyczuwalną nutą kwasowości.
Podawać w talerzu z dodatkiem uszek /pierogów lub w filiżance jako dodatek np. do krokietów/pasztecików.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.