Musztarda dyniowa
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, sezam
Składniki:
Biała gorczyca (mielona) - 200 g
Olej z orzechów włoskich - 3 łyżki
Gorąca woda - 250 ml
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Sól morska do smaku
Ocet jabłkowy 5-6% - 100-150 ml
Olej sezamowy do smaku
Dodatkowe informacje:
Musztarda domowa to zdrowa alternatywa dla kupnej - przy okazji każdy może doprawić ją według własnego smaku.Sposób przygotowania:
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka dni.
Dynię oczyścić z nasion i upiec do miękkości. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Połączyć z odstaną musztardą, dodać olej orzechowy i sezamowy. Doprawić do smaku solą i ew. octem jabłkowym i miodem.
Przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.