![Zupa z grilla](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-10/14660-photo-main.jpg)
Zupa z grilla
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: z grilla, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, żyto, drób, wieprzowina
Składniki:
Kromki żytniego chleba opieczone na grillu do smaku
Czosnek świeży do smaku
Smalec gęsi lub wieprzowy - 1 łyżeczka
Pasta lubczykowa do smaku
Szczypiorek cienki do smaku
Dodatkowe informacje:
Zupa z grilla to praktycznie ulepszona wersja śląskiej zupy wodzionki. Kiedyś pozostało nam trochę kiełbaski i chlebka z grilla, więc zrobiłam eksperyment, który uznał am za udany. Bardzo lubię wodzionkę, choć pochodzę z Dolnego Śląska, którego kuchnia znacznie różni się od tej górnośląskiej.Sama wodzionka powstała dawno temu z biedy, ale warto pamiętać o takiej prostej kuchni, chociaż czasy są znacznie bogatsze...
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.