![Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-09/14512-photo-main.jpg)
Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Dynia hokkaido - 1 kg
Ziemniaki - 6-7 szt.
Ser ricotta - 1 opakowanie
Wywar z indyka - 1,5 litra
Sól, pieprz, jarzynka do smaku
Grzanki z dowolnego pieczywa
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przeciąć na pół dynię hokkaido, wybrać pestki a połówki upiec do miękkości w gorącym piekarniku.
Do miękkich warzyw dodać lekko ostudzoną dynię pokrojoną w mniejsze kawałki (razem ze skórką) - całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew jarzynką, dodać ricottę oraz śmietankę. Ponownie zmiksować.
Z dowolnego pieczywa pokrojonego w kostkę usmażyć grzanki na niewielkiej ilości oleju.
Zupę posypać gorącymi grzankami tuż przed podaniem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.