Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, sezam, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
Kapusta pak choi - 200 g
Rzodkiewki kilkanaście
Szczypiorek do smaku
Mleko sojowe trochę
Olej arachidowy - 2 łyżki
Sos ostrygowy do smaku
Sos sojowy (grzybowy) do smaku
Kolorowy pieprz mielony do smaku
Dodatkowe informacje:
Nietypowe połączenie składników może w rezultacie zaskoczyć smakiem i dać początek zupełnie nowej potrawie.Sposób przygotowania:
Części grubsze podsmażyć na patelni i w trakcie skropić sosem sojowym.
Dodać pokrojone rzodkiewek, sos ostrygowy, po czym nakryć i poddusić.
Po kilku minutach dodać resztę pokrojonych liści - dusić kilka minut pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodać pocietą skośnie dymkę.
Podlać całość mlekiem sojowym, skropić olejem sezamowym i dodać sporo świeżo zmielonego pieprzu. Dusić, aż większość mleka odparuje.
W międzyczasie ugotować al dente makaron udon, odcedzić i dołożyć do warzyw, po czym przykryć na kilka minut. W tym czasie makaron wchłonie resztę mleka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.