Buraki z papryką, selerem i cebulą
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Czerwona papryka - 1,5-2 kg
Seler korzeniowy - 1 kg
Cebula - 1-1,5 kg
Olej roślinny - 1/2 szklanki
Cukier - 1-1,5 szklanki
Sól do smaku
ziele angielakie, liście laurowe, gorczyca, pieprz grubo mielony,
Ząbki czosnku
Dodatkowe informacje:
Część cukru można zastąpić płynnym miodem dla lepszego aromatu.Sposób przygotowania:
Zimne buraki obrać, zetrzeć na największych oczkach tarki, dodać świeżego selera startego na tej samej tarce, cebulę pokrojoną w piórka i drobno pokrojoną paprykę.
Do jarzyn wlać podgrzany ocet wymieszany z cukrem, dodać sól i olej.
Sałatkę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Ponownie wymieszać i doprawić grubo zmielonym pieprzem oraz ew solą.
Sałatkę przełożyć do słoików dodając do każdego po jednym liściu laurowym, po trochę ziarenek gorczycy, po 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz przeciętny na ćwiartki ząbek czosnku. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20-30 minut w zależności od wielkości słoików.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.