![Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-08/11825-photo-main.jpg)
Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
papryka żółta - 3-4 (duże) szt.
mirabelki bez pestek - 500-750 g
cebula biała - 3-4 (duże) szt.
jabłka antonówki (twarde) - 2-3 (duże) szt.
ocet jabłkowy 5% - 100 ml
mieszanka curry (mielona) do smaku
olej roślinny (łagodny) - 3-5 łyżki
sól morska do smaku
czosnek granulowany (albo świeży) do smaku
ksylitol lub erytrytol - do smaku
Sposób przygotowania:
Ogrzewać, aż pomidory puszczą sok. Dodać obraną paprykę pokrojoną w paski.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki i dodać do warzyw razem z pokrojoną cebulą. Kiedy składniki się rozgotują dodać wypestkowane dojrzałe mirabelki i gotować pod przykryciem, aż zmiękną.
Miękkie warzywa zmiksować i dodać cebulę pokrojoną w paski lub kostkę - udusić do miękkości i ponownie zmiksować.
Ketchup doprawić do smaku solą, cukrem brzozowym, czosnkiem, octem jabłkowym i ulubioną mieszanką curry. W razie konieczności jeszcze trochę odparować.
Przelać do słoiczków lub niewielkich butelek i zapasteryzować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.