![Zakwas pszenno-gryczany](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-09/14566-photo-main.jpg)
Zakwas pszenno-gryczany
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, pszenica, żyto
Składniki:
Mąka pszenna chlebowa - 7-10 łyżek
Mąka gryczana (palona) do smaku
Liście laurowe - 2-3 szt.
Czosnek - 1 główka
Skórka żytniego chleba na zakwasie - 1 kawałek
Sposób przygotowania:
Mieszankę mąki zalać wodą o temperaturze pokojowej, wrzucić przyprawy oraz po kawałku skórki czerstwego chleba. Słoiki nakryć gazą lub ręcznikiem papierowym, zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni - mieszać 2 razy dziennie czystą łyżka lub widelcem. Kiedy zakwas osiągnie odpowiedni poziom kwasowości wyjąć przyprawy i chleb. Zakręcić słoiki pokrywką i i wstawić do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.