Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Masło - 200 g
Olej rzepakowy - 50 ml
Cukier drobny - 250 g
Jajka - 2 szt.
Czekolada deserowa - 150 g
Ekstrakt miętowy do smaku
Zielony barwnik trochę
Sól szczypta
Mięta świeża (duża doniczka)
Dodatkowe informacje:
Sama mięta w trakcie pieczenia traci kolor - stąd niewielki dodatek zielonego barwnika, aby ciasteczka wyglądały atrakcyjnie.Sposób przygotowania:
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać miękkie masło, masę jajeczno-miętową oraz sól i proszek do pieczenia. Zagnieść miękkie ciasto. W międzyczasie posiekać czekoladę i krótko zarobić z miętowy ciastem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać nieco więcej mąki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i za pomocą malutkiej gałkownicy lub dwóch łyżek formować kulki układajac w sporych odległościach.
Rozgrzać piekarnik do 170°, włożyć blachę i piec ok 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.