Ocet z kwiatów dzikiego bzu
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Woda mineralna średniozmineralizowana - 2 litry
Cytryna (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przekładać do litrowego słoika lekko uciskając, aby weszło ich dość dużo.
Tak odmierzone kwiaty przełożyć do większego słoja (3,5 lub 4 litry), dolać dwa litry wody mineralnej oraz syrop z kwiatów dzikiego bzu (u mnie zeszłoroczny).
Słój nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe zacienione miejsce na kilka tygodni, przynajmniej dwa razy dziennie mieszać czystą łyżką do czasu opadnięcia kwiatów. Potem można przestać mieszać. Na gotowym occie zazwyczaj powstaje matka octowa (galaretowata warstwa o kształcie przekroju słoja). To sygnał, że ocet jest gotowy w pierwszym etapie. Innymi sygnałami są typowo octowe smak i zapach.
Ocet odcedzić od głównego składnika, przelać do butelek, ponownie zabezpieczyć ręcznikiem papierowym i gumką - odstawić na kilka tygodni do cichej fermentacji. Po tym czasie butelki zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Im starszy ocet, tym jest szlachetniejszy oraz bardziej klarowny - z biegiem czasu nabiera lepszego smaku i zapachu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.