Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Gorąca woda - 1 szklanka
Mleko tłuste - 1 szklanka
Masło śmietankowe - 1-2 łyżka
Twaróg śmietankowy - 500 g
Banany - 2-3 szt.
Cukier puder do smaku
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Mleko do gotowania
Żółtka - 2 szt.
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Płyn wlać do mąki i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Włożyć do miski i nakryć na pół godziny, aby odpoczęło.
W tym czasie twaróg śmietankowy połączyć z dojrzałymi bananami utartymi na największych oczkach tarki - dodać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz sypki kleik ryżowy.
Z niezbyt cienko rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nadziewać twarogiem z bananem i dokładnie sklejać.
W szerokim garnku zagotować mleko z wodą w proporcji 1:1, osolić i na wrzątek wkładać partiami pierożki. Gotować 3-5 minut q zależności od grubości ciasta.
Podawać z gęstą śmietaną, i plasterkami banana.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.