Ketchup dyniowo-paprykowy
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Papryka żółta (duża) - 3-4 szt.
Cebula - 500-600 g
Cukier biały - 1,5 szklanki
Ocet jabłkowy 5-6% - 1 szklanka
Imbir mielony - 1 łyżka
Pieprz biały mielony - 2/3 łyżeczki
Kozieradka mielona do smaku
Olej roślinny (łagodny) - 1/4 szklanki
Dodatkowe informacje:
Sos jest jak ketchup i pasuje do kanapek z serem białym, żółtym, z wędlinką czy do kiełbaski na ciepło. Można też posmarować nim np pizzę.Sposób przygotowania:
Połowę cebuli oraz paprykę oczyścić, pokroić, podlać szklanką wody i dusić około 15 minut. Dodać dynię i podgrzewać do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną - zmiksować zawartość garnka na sos. Dodać pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę albo w piórka - dołożyć cukier, imbir, ocet jabłkowy i pieprz.
Dusić ok. 20 min. na najmniejszym palniku, a następnie dodać kozieradkę i ocet 10% . Gotować jeszcze kilka minut. Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcić.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki (bardzo dobrze przechowuje się w ten sposób) albo zapasteryzować dla pewności.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.