Babka majonezowa
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, kakao, pszenica
Składniki:
Jajka - 6 szt.
Mąka pszenna - 1,5 szklanki
Cukier - 1,5 szklanki
Kakao ciemne - 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wybić jajka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy - ubić na puszystą jasną masę. Dodać majonez i krótko zmiksować.
Masę podzielić na pół.
Do jednej części wsypać kakao, do drugiej odłożoną mąkę.
Obie masy zmiksować osobno.
Keksówkę natłuścić i posypać mąką albo bułką tartą.
Obie masy wylać w jakiś dekoracyjny sposób - ja wylewałam jednocześnie wzdłuż formy. Na koniec patyczkiem do szaszłyków zrobić wzorki łącząc obie masy.
Upiec w temp. 170°C przez 50-60 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.