Kandyzowane kumkwaty
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Cukier - 1 szklanka
Cytryna (duża)
Dodatkowe informacje:
Kumkwaty można kandyzować jednorazowo, pilnując by się nie skarmelizowaly za bardzo - albo przez kilka dni, co kilka godzin, po kilkanaście minut.Sposób przygotowania:
Z wody i cukru ugotować syrop i odparować do ok. połowy objętości.
Włożyć plasterki kumkwatów i gotować na małym płomieniu, aż staną się szkliste.
W czasie gotowania wycisnąć sok z dużej cytryny.
Dolać do garnka, co zapobiegnie krystalizowaniu syropu.
Gdy usmażone kumkwaty ostygną, wstawić garnek do lodówki na całą noc lub na dobę.
Dokładnie odcedzić, przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.