Baba ghanoush z dynią i papryką
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: lunchbox, przetwory, przystawki i przekąski, sałatki, z grilla
Kuchnia (region): arabska, międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: sezam, cytrusy
Składniki:
Bakłażany - 1 kg
Dynia hokkaido - 1 kg
Olej sezamowy - 3 łyżki
Pasta tahini do smaku
Sok z cytryny do smaku
chilii mielone do smaku
Czosnek granulowany do smaku
Dodatkowe informacje:
Lekka sałatka z pieczonych (grillowanych) warzyw i sezamu - pieczenie nadaje lekko dymnego, a zarazem słodkiego posmaku. Danie pochodzi z kuchni arabskiej.Sposób przygotowania:
Wyłączyć piekarnik i podstawić zamknięty na godzinę lub dwie.
Warzywa za ten czas ostygną i lekko zaparują, co pomoże w obierania papryki.
Dynię obrać ze skóry, a miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do papryki.
Bakłażany przekroić wzdłuż, łyżką wybrać miąższ i posiekać nożem, a skórki zmiksować na krem.
Składniki sałatki połączyć, polać olejem sezamowym, doprawić solą morską, pastą tahini, sokiem z cytryny, granulowanym czosnkiem i mielonym chili.
Podawać jako przekąskę z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.