Śledziki
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): holenderska, międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: ryba i owoce morza
Składniki:
Cebula czosnkowa (duża) - 2 szt.
Marchewka trochę
Marynata octowa do śledzi - 2 szklanki
Olej rzepakowy - 1 szklanka
Korzenna przyprawa do śledzi do smaku
Sól do smaku
seler trochę
Dodatkowe informacje:
Pyszne marynowane śledzie krojone na niewielkie kawałki, zalane olejem z dodatkiem chili, dużej ilości zeszklonej cebuli i przypraw korzennych.Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z zimnym olejem, dodać do smaku nieco pokrojonej marchewki i selera, chili oraz przyprawę korzenną do śledzi.
Jarzyny lekko posolić i zeszklić, po czym podlać niewielką ilością wody i poddusić 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z marynaty, pokroić w niewielkie kawałki na jeden kęs i włożyć do miski. Dodać przestudzoną cebulę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili i dokładnie wymieszać.
Śledziki przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na 1-2 dni przed podaniem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.