Grzybek owsiany z bananem
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: desery, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
dojrzały banan - 1 szt.
soda oczyszczona szczypta
mleko - 1/3 szklanki
masło klarowane do smażenia - 1 łyżka
olej kokosowy - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Smakuje na ciepło i na zimno, jako zdrowa przekąska, produkt zastępczy w zamian za kupne drożdżówki.Sposób przygotowania:
Do mąki dodać sodę i po wymieszaniu wsypać całość do płynnej mieszanki - zmiksować tylko do połączenia i uzyskania gęstego ciasta.
W międzyczasie rozpuścić oba na patelni tłuszcze, lekko rozgrzać, na środek wylać gęste ciasto i pozwolić mu się samodzielnie rozpłynąć po powierzchni patelni. Nakryć dopasowaną pokrywką i ogrzewać kilka minut, aż spód się ładnie przyrumieni, a na wierzchu powstaną pęcherzyki - ostrożnie odwrócić i dosmażyć także pod pokrywką.
Gotowy grzybek przełożyć na talerz, pokroić w trójkąciki i każdą porcję przybrać ulubionym dżemem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.