Wegetariańskie gołąbki
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: soja
Składniki:
Ryż biały - 250 g
Tofu wędzone - 250 g
Granulat sojowy - 1/2 szklanki
Cebula - 1 szt.
Sos sojowy (ulubiony) do smaku
Sól, pieprz, cukier, kozieradka mielona, czosnek do smaku
Passata pomidorowa - 500 ml
Ulubione zioła do sosu
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy zalać gorącą wodą, nakryć i pozostawić do spęcznienia.
Odcedzić i póki jest ciepły doprawić mocno solą, pieprzem i sosem sojowym.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać granulat sojowy i razem smażyć na rumiano często mieszając.
W międzyczasie ugotować ryż al dente, odcedzić, dodać smażony granulat z cebulą i do tego dodać wędzone tofu przeciśnięte przez praskę lub zmielone.
Farsz doprawić do smaku czosnkiem, mieloną kozieradką, pieprzem i solą.
Jeśli farsz jest zbyt suchy można wbić jajko.
Z liści kapusty odciąć twardy gruby rdzeń na dole liścia. Nadziewać przygotowanym farszem i zawijać roladki.
Ułożyć w foliowym rękawie, podlać kilkoma łyżkami wody, zamknąć szczelnie worek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200° - po ok 60min sprawdzić, czy kapusta zmiękła, jeśli nie, pozostawić jeszcze przez kilkanaście minit zmniejszając temp do 150°C.
Passatę pomidorową mocno podgrzać, doprawić do smaku ulubionymi ziołami, solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i mieloną kozieradką. Można też dodać sosu sojowego.
Miękkie gołąbki przełożyć do sosu i razem chwilę poddusić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.