Kiszone zielone pomidory
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Czosnek
Korzeń chrzanu
Koperek zielony
Nasiona lub baldachy kopru
Dodatkowe informacje:
Kiszone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy - jednak najczęściej kiszone są dojrzałe czerwone owoce. W naszej tradycji istnieje sałatka z zielonych pomidorów, ale jest ona z dodatkiem octu. W tym wypadku powstaje zdrowa kiszonka.Sposób przygotowania:
Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów przekładając połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu. Na wierzchu każdego słoika ułożyć zielony koperek.
Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli. Dokładnie wymieszać i gorącą solanką zalać słoiki do pełna.
Słoiki zakręcić i ustawić na tacy wyścielonej papierowymi ręcznikami.
Pozostawić na kilka dni, aż ustąpi burzliwa fermentacja, solanka stanie się mętna, a pomidory zmienią kolor.
Przechowywać w zimnym ciemnym pomieszczeniu albo w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.