Golonka pieczona w porterze
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, mięso, soja, jęczmień, drób
Składniki:
Piwo Porter - 1 szklanka
Miód płynny - 1 łyżka
Musztarda sarepska - 1 łyżka
Olej - 3-4 łyżki
Cebula (średnia) - 1 szt.
Owoce jałowca - 4-5 szt.
Liście laurowe - 3 szt.
Ziele angielskie - 5-7 szt.
Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Aby otrzymać pyszną i rumianą golonkę, która będzie miękka i delikatna, wystarczy ją wcześniej ugotować.Sposób przygotowania:
Kiedy kości łatwo przekręcić palcami to znak, że golonkę można ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową do odpowiednio szerokiego naczynia do zapiekanka. Dolać olej do naczynia, a mięso polać zimnym porterem.
Dodać miód o mocnym smaku - rzepakowy, gryczany lub leśny. Dołożyć musztardę oraz dolać sos sojowy. Wymieszać.
Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i przemieszać z sosem piwnym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 1,5 godizny polewając co 20 minut sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Pod koniec pieczenia skórkę ostrożnie naciąć w kratkę ostrym nożem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.