Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Ciepłe mleko - 250 ml
Ciepła woda - 150 ml
Stopione masło 82% - 3 łyżki
Olej roślinny - 2 łyżki
Cukier drobny - 1 łyżka
Żółtka - 2 szt.
Drożdże instant - 7 g
Dodatkowe informacje:
W czasach wszechobecnych konserwantów i sztucznych dodatków pieczywo najzdrowsze, najpewniejsze i najsmaczniejsze to takie, które jest samodzielnie upieczone - w myśl zasady "wiem, co jem".Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat kuchenny posypany mąką i odgazować (przez chwilę zagniatając i rozciągając). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C i na dnie ustawić naczynie z zimną wodą albo kostkami lodu.
Podzielić ciasto na połowę i obie części uformować w podłużne bochenki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy bułki dobrze wyrosną zrobić na nich skośne nacięcia.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 190-200°C i piec ok. 20-25 min.
Wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.