Sałatka z zielonych pomidorów z papryką
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Papryka czerwona i żółta - 1,5 kg
Cebula - 1 kg
Ocet 10% - 300 ml
Sól - 8-9 łyżek
Cukier - 1,5 szklanki
Olej (opcjonalnie) - 1/2 szklanki
Gorczyca biała do smaku
Liście laurowe do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sposób przygotowania:
Pokroić niezbyt cienko w plasterki i zasypać 6 łyżkami soli.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 1-1,5 doby.
Zagotować wodę z pozostałą solą, cukrem i octem.
Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty, gotować kilka minut.
Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki - w ten sposób pozbędziemy się także większości solaniny zawartej w zielonym pomidorach.
Cebulę z gorącą zalewą wlać do pomidorów.
W międzyczasie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paski - dodać do pomidorów z cebulą.
Sałatkę wymieszać, postawić na małym ogniu, nakryć pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, przez 30 minut. Całość nie powinna się zagotować, a tylko nasiąknąć gorącą marynatą.
Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.
Sałatką napełnić słoiczki, zalać marynatą pozostałą w garnku - do każdego słoiczka dodać 2-3 kulki ziela angielskiego, jeden niewielki listek laurowy oraz niewielką ilość białej gorczycy.
Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.
Słoiki szczelnie zakręcić, ustawić na solidnej blasze piekarnikowej, wsunąć do piekarnika na poziom ok. 1/3 wysokości, nastawić piekarnika na 130*C z termoobiegiem i ogrzewać ok. 30-35 minut od osiągnięcia ustawionej temperatury.
Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.