• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisySałatka z zielonych pomidorów z papryką
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
  • 225
  • 240
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

H A B I B I ☺

Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki

Kuchnia (region): międzynarodowa, polska

Specjalne: kuchnia tradycyjna

Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie

14 osób lubi to
17 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

180 min 20 porcji

Składniki:

Pomidory zielone - 3 kg
Papryka czerwona i żółta - 1,5 kg
Cebula - 1 kg
Ocet 10% - 300 ml
Sól - 8-9 łyżek
Cukier - 1,5 szklanki
Woda - 1 litr
Olej (opcjonalnie) - 1/2 szklanki
Gorczyca biała do smaku
Liście laurowe do smaku
Ziele angielskie do smaku

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Pomidory umyć, osączyć, wykroić szypułki i skazy na skórce.
Pokroić niezbyt cienko w plasterki i zasypać 6 łyżkami soli.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 1-1,5 doby.

Zagotować wodę z pozostałą solą, cukrem i octem.
Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty, gotować kilka minut.

Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki - w ten sposób pozbędziemy się także większości solaniny zawartej w zielonym pomidorach.
Cebulę z gorącą zalewą wlać do pomidorów.

W międzyczasie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paski - dodać do pomidorów z cebulą.
Sałatkę wymieszać, postawić na małym ogniu, nakryć pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, przez 30 minut. Całość nie powinna się zagotować, a tylko nasiąknąć gorącą marynatą.
Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.

Sałatką napełnić słoiczki, zalać marynatą pozostałą w garnku - do każdego słoiczka dodać 2-3 kulki ziela angielskiego, jeden niewielki listek laurowy oraz niewielką ilość białej gorczycy.
Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.
Słoiki szczelnie zakręcić, ustawić na solidnej blasze piekarnikowej, wsunąć do piekarnika na poziom ok. 1/3 wysokości, nastawić piekarnika na 130*C z termoobiegiem i ogrzewać ok. 30-35 minut od osiągnięcia ustawionej temperatury.

Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
14 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • OLEJ DO GOTOWANIA I SMAŻENIA BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLEJ DO GOTOWANIA I SMAŻENIA BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNO MIELONA 600 g - CRYSTALLINE PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNO MIELONA 600 g - CRYSTALLINE PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKIER TRZCINOWY BRĄZOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER TRZCINOWY BRĄZOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • GORCZYCA BIAŁA BIO 90 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    GORCZYCA BIAŁA BIO 90 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • LIŚĆ LAUROWY BIO 10 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    LIŚĆ LAUROWY BIO 10 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OCET WINNY BIAŁY BIO 500 ml - RAPUNZEL

    Więcej o produkcie na stronie

    OCET WINNY BIAŁY BIO 500 ml - RAPUNZEL

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • ZIELE ANGIELSKIE BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    ZIELE ANGIELSKIE BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PAPRYKA CZERWONA ŚWIEŻA BIO (około 0,60 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    PAPRYKA CZERWONA ŚWIEŻA BIO (około 0,60 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika H A B I B I ☺

  • Bułka wrocławska (weka) bez zaczynu

     H A B I B I ☺
  • Koktajl z mango i limoncello

     H A B I B I ☺
  • Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

     H A B I B I ☺
  • Gnocchi w sosie pomidorowo-warzywnym z kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

     H A B I B I ☺
  • Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i musztardy francuskiej

     H A B I B I ☺
  • Fusilli pugliesi z serem burrata i suszonymi oliwkami

     H A B I B I ☺
  • Puree z jadalnych kasztanów

     H A B I B I ☺
  • Rozgrzewający rosół drobiowy

     H A B I B I ☺
  • Pesto bazyliowe po polsku

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

     H A B I B I ☺
  • Miodowe ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Galaretka jabłkowo-miętowa

     H A B I B I ☺
  • Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kuzu

     H A B I B I ☺
  • Herbata czarna z miodem i cytrusami

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatu mniszka (z syropu mniszkowego)

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

     H A B I B I ☺
  • Krupnik jaglany z soczewicą i wołowymi pulpecikami

     H A B I B I ☺
  • Ocet estragonowy najprościej

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z jajkiem na miękko

     H A B I B I ☺
  • Pierogi z twarogiem waniliowym i bananem

     H A B I B I ☺
  • Oszukany sernik z brzoskwiniami

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa pomidorowa z kapustą pekińską

     H A B I B I ☺
  • Ser typu mozzarella (2 składniki)

     H A B I B I ☺
  • Mus z mango z nutą limonki

     H A B I B I ☺
  • Pigwowiec w syropie

     H A B I B I ☺
  • Kalafior marynowany na różowo

     H A B I B I ☺
  • Cukinia w parmezanowej panierce

     H A B I B I ☺
  • Masełko śledziowo-pomidorowe

     H A B I B I ☺
  • Domowa przyprawa JARZYNKA

     H A B I B I ☺
  • Sorbet z mango dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Udka kurczaka suszone w brokułach z marchewką

     H A B I B I ☺
  • Jarzynowa zupa krem

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone pomidory

     H A B I B I ☺
  • Paprykarz jarzynowa z ryżem

     H A B I B I ☺
  • Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

     H A B I B I ☺
  • Śliwella - dżem śliwkowy z ciemną czekoladą i daktylami

     H A B I B I ☺
  • Ketchup dyniowo-paprykowy

     H A B I B I ☺
  • Pomidorki koktajlowe w lekkiej zalewie

     H A B I B I ☺
  • Makaron gryczany w sosie pomidorowym z brokułami

     H A B I B I ☺
  • Omlecik z parówkami

     H A B I B I ☺
  • Pomidory w sosie własnym

     H A B I B I ☺
  • Szybki dżem z kiwi

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ogórkowo-selerowa

     H A B I B I ☺
  • Maślana kasza kukurydziana na słodko

     H A B I B I ☺
  • Wegetariańskie gołąbki

     H A B I B I ☺
  • Dojrzewający suszony schab na ostro

     H A B I B I ☺
  • Rydze kiszone w solance

     H A B I B I ☺
  • Jabłkowy chleb pszenny na drożdżach

     H A B I B I ☺
  • Wegański majonez jaglany

     H A B I B I ☺
  • Pączki mniszka lekarskiego kiszone z miodem

     H A B I B I ☺
  • Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon

     H A B I B I ☺
  • Bób w lekkiej aromatycznej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z pestek papai (zdrowotna)

     H A B I B I ☺
  • Domowy salceson z golonki wieprzowej

     H A B I B I ☺
  • Barszcz z kiszonych liści mangolda

     H A B I B I ☺
  • Zupa jarzynowo-serowa z pieczarkami

     H A B I B I ☺
  • Wegański rosół

     H A B I B I ☺
  • Zupa z grilla

     H A B I B I ☺
  • Ogórki azjatyckie

     H A B I B I ☺
  • Grzybek owsiany z bananem

     H A B I B I ☺
  • Wegańskie ciasto bananowe

     H A B I B I ☺
  • Ocet z kwiatów dzikiego bzu

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z pieczarek

     H A B I B I ☺
  • Kasza manna z truskawkami

     H A B I B I ☺
  • Ruskie placuszki

     H A B I B I ☺
  • Ogórki kanapkowe

     H A B I B I ☺
  • Penne z kurczakiem w sosie paprykowym

     H A B I B I ☺
  • Budyniowa babka bananowa

     H A B I B I ☺
  • Zimowy dżem egzotyczny - kiwi, banan, persymona

     H A B I B I ☺
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczna konfiturka z persymony

     H A B I B I ☺
  • Dynia kiszona z rozmarynem

     H A B I B I ☺
  • Buraki z papryką, selerem i cebulą

     H A B I B I ☺
  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

     H A B I B I ☺
  • Serek wiejski z pesto z czosnku niedźwiedziego

     H A B I B I ☺
  • Ocet ananasowy z figami

     H A B I B I ☺
  • Mus jabłkowy z goździkami

     H A B I B I ☺
  • Sałatka śniadaniowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Barszcz najlepszy na świecie

     H A B I B I ☺
  • Dżem korzenny z mieszanych śliwek

     H A B I B I ☺
  • Minestrone w wersji jesiennej

     H A B I B I ☺
  • Kasza owsiana z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Baba ghanoush z dynią i papryką

     H A B I B I ☺
  • Pesto z jarmużu z orzechami laskowymi

     H A B I B I ☺
  • Tyrolska sałatka serowo-szynkowa

     H A B I B I ☺
  • Pasztet z żółciaka siarkowego z warzywami

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne lody brzoskwiniowe

     H A B I B I ☺
  • Zupa szpinakowa a'la szczawiowa

     H A B I B I ☺
  • Shake białkowy a'la chłodnik

     H A B I B I ☺
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem

     H A B I B I ☺
  • Pasta z bakłażanem, cukinią i serem feta

     H A B I B I ☺
  • Ser feta marynowany w oleju

     H A B I B I ☺
  • Lekki dżem jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Wątróbki królicze duszone z pastą pomidorową

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka z kasztanami

     H A B I B I ☺
  • Kruche ciasteczka miętowe z czekoladą

     H A B I B I ☺
  • Zakwas pszenno-gryczany

     H A B I B I ☺
  • Ciabatta z mlekiem i kwasem z kapusty

     H A B I B I ☺
  • Rzodkiewki w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Steki z młodej kapusty

     H A B I B I ☺
  • Aromatyczna marynowana cukinia

     H A B I B I ☺
  • Dżem marchewkowo-cytrusowy

     H A B I B I ☺
  • Filet drobiowy z chrzanem

     H A B I B I ☺
  • Półkruche ciasteczka dyniowe

     H A B I B I ☺
  • Miechunka rozdęta w syropie

     H A B I B I ☺
  • Wiosenne śniadanko

     H A B I B I ☺
  • Pizza na puszystym cieście ziołowym

     H A B I B I ☺
  • Zielone risotto z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z marchewki, ziemniaków i cukinii

     H A B I B I ☺
  • Botwinka z bobem

     H A B I B I ☺
  • Babeczka cytrynowo-miętowa z mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Smażone serki ołomunieckie

     H A B I B I ☺
  • Islandzki skyr z ogórkiem i rzodkiewką

     H A B I B I ☺
  • Błyskawiczne bułki bez wyrastania

     H A B I B I ☺
  • Pikle angielskie

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z awokado i mozzarellą

     H A B I B I ☺
  • Lekka zupa jarzynowa z grysikiem

     H A B I B I ☺
  • Sos z awokado i śmietany

     H A B I B I ☺
  • Mangold kiszony a'la szczaw

     H A B I B I ☺
  • Słonecznik w karmelu

     H A B I B I ☺
  • Makaron tagliatelle z cukinią i kurczakiem

     H A B I B I ☺
  • Twarożek z orzechów nerkowca (wersja podstawowa)

     H A B I B I ☺
  • Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

     H A B I B I ☺
  • Musztarda dyniowa

     H A B I B I ☺
  • Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

     H A B I B I ☺
  • Makaron udon z duszoną rzodkiewką i pak choi

     H A B I B I ☺
  • Pasta lubczykowa na zimę

     H A B I B I ☺
  • Łuszczak zmienny z brokułem w sosie serowym

     H A B I B I ☺
  • Śledziki

     H A B I B I ☺
  • Tapache - ananas, pomarańcze, nieśplik

     H A B I B I ☺
  • Odwrócona rolada z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Dietetyczny shake twarogowy z morelami

     H A B I B I ☺
  • Zielone szparagi z patelni

     H A B I B I ☺
  • Kalafior kiszony z papryczkami chili

     H A B I B I ☺
  • Smażona fasolka szparagowa w panierce

     H A B I B I ☺
  • Kolorowa sałatka z cukinią

     H A B I B I ☺
  • Drink arbuzowy z wodą kokosową i miętą

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w marynacie

     H A B I B I ☺
  • Mniszek lekarski kiszony tradycyjnie

     H A B I B I ☺
  • Korzenny syrop śliwkowy

     H A B I B I ☺
  • Galaretka z białym winem

     H A B I B I ☺
  • Nalewka z mango

     H A B I B I ☺
  • Mango Bellini

     H A B I B I ☺
  • Babeczka z kubeczka

     H A B I B I ☺
  • Kawa z mleczkiem i wodą kokosową

     H A B I B I ☺
  • Gofry ziemniaczane na słodko

     H A B I B I ☺
  • Podagrycznik kiszony tradycyjnie

     H A B I B I ☺
  • Zupa krem z kukurydzy

     H A B I B I ☺
  • Ocet jabłkowy z bananem i syropem z mniszka

     H A B I B I ☺
  • Ocet z płatków piwonii lekarskiej

     H A B I B I ☺
  • Bajaderki rumowe dla dorosłych

     H A B I B I ☺
  • Babka majonezowa

     H A B I B I ☺
  • Słodki sos chili

     H A B I B I ☺
  • Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

     H A B I B I ☺
  • Trufelki z wafelków bananowych

     H A B I B I ☺
  • Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Bakłażan kiszony po gruzińsku

     H A B I B I ☺
  • Twarożek mojego Taty

     H A B I B I ☺
  • Kukurydziane ciasto z patelni z gruszkami

     H A B I B I ☺
  • Bruschetta po polsku

     H A B I B I ☺
  • Mangold a'la botwinka

     H A B I B I ☺
  • Smażone kanie w bułce tartej i parmezanie

     H A B I B I ☺
  • Cukinia zapiekana z komosą i warzywami

     H A B I B I ☺
  • Pomarańczowy syrop z mniszka lekarskiego

     H A B I B I ☺
  • Pasta z awokado i sera gorgonzola

     H A B I B I ☺
  • Korzenny pikantny ketchup z jabłkami

     H A B I B I ☺
  • Kiszone rzodkiewki

     H A B I B I ☺
  • Golonka pieczona w porterze

     H A B I B I ☺
  • Twaróg pomidorowy z kminkiem

     H A B I B I ☺
  • Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

     H A B I B I ☺
  • Placki z cukinii

     H A B I B I ☺
  • Kiszone zielone szparagi

     H A B I B I ☺
  • Syrop z płatków dzikiej róży

     H A B I B I ☺
  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

     H A B I B I ☺
  • Bucatini z pomidorowym sosem morskim

     H A B I B I ☺
  • Pudding jabłkowo-bananowy z masą krówkową

     H A B I B I ☺
  • Kiszona kapusta emigrantów

     H A B I B I ☺
  • Kandyzowane kumkwaty

     H A B I B I ☺
  • Zupa fasolowa z kalafiorem

     H A B I B I ☺
  • Krem nugatowy z serkiem mascarpone

     H A B I B I ☺
  • Zupa pomidorowa ze świeżych malinówek

     H A B I B I ☺
  • Śliwki w soku własnym - bez cukru

     H A B I B I ☺
  • Syrop z czeremchy

     H A B I B I ☺
  • Wegański miód jabłkowy

     H A B I B I ☺
  • Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

     H A B I B I ☺
  • Makaron soba z brokułem i gorgonzolą

     H A B I B I ☺
  • Szarlotka pigwowo-gruszkowa

     H A B I B I ☺
  • Pomidorowy bigosik z cukinii, selera i marchewki

     H A B I B I ☺
  • Nocne gołąbki z piekarnika

     H A B I B I ☺
  • Skórka pomarańczowa w syropie

     H A B I B I ☺
  • Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

     H A B I B I ☺
  • Śniadanko na początek jesieni

     H A B I B I ☺
  • Ciasteczko-bułeczki z kaszą jaglaną

     H A B I B I ☺
  • Żółciak siarkowy w słodkiej marynacie

     H A B I B I ☺
  • Figi karmelizowane z miodem i likierem

     H A B I B I ☺
  • Dżem z węgierek z agarem i ksylitolem

     H A B I B I ☺
  • Lekkie placuszki z młodej cukinii

     H A B I B I ☺
  • Krem z brokuła i pieczonej dyni z ricottą

     H A B I B I ☺
  • Ketchup z żółtych pomidorów, papryki i mirabelek

     H A B I B I ☺
  • Pstrąg smażony z cebulą

     H A B I B I ☺
  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

     H A B I B I ☺
  • Dwukolorowe wafelki owocowe

     H A B I B I ☺
  • Biszkopt z jabłkami i jagodami

     H A B I B I ☺
  • Czerwona cebula w occie jabłkowym

     H A B I B I ☺
  • Poulet marengo z groszkiem

     H A B I B I ☺
Zobacz więcej przepisów
gosia56
gosia56 powiedział/a:
Moja ulubiona sałatka ;)
30.08.2018, godz. 20:57
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Moja również, zwłaszcza w dzieciństwie, bo Mama robiła jej sporo. Potem na jakiś czas zapomniałam o niej, a teraz znów robię ją z radością.
31.08.2018, godz. 08:25
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Bardo smakowita i kusząca sałatka;)
07.09.2018, godz. 21:19
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
27.09.2020, godz. 22:16
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pycha
02.02.2019, godz. 14:56
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Super
27.09.2020, godz. 22:16
annaeko
annaeko powiedział/a:
Pyszne
04.04.2019, godz. 10:31
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dzięki
27.09.2020, godz. 22:17
Renixx
Renixx powiedział/a:
Bardzo apetyczna
31.03.2020, godz. 15:33
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Dziękuję
27.09.2020, godz. 22:17
Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Jedna z moich ulubionych
02.05.2020, godz. 18:12
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Fajnie
27.09.2020, godz. 22:18
Nikita
Nikita powiedział/a:
fajna sałatka na zimę
10.06.2020, godz. 11:31
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Tak
27.09.2020, godz. 22:18
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super
17.11.2020, godz. 12:14
Skoter
Skoter powiedział/a:
Smaczna sałatka, ja słoiki gotuję
26.07.2021, godz. 17:50
Ewelina K.
Ewelina K. powiedział/a:
Fajny przepis
03.03.2023, godz. 16:59

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Ocet żurawinowy z nutą różaną

Ocet żurawinowy z nutą różaną

Nikita
12 18 20 min
Shot z winogron i olejem z ostropestu

Shot z winogron i olejem z ostropestu

Barbara Strużyna
6 4 15 min
Racuchy twarogowe z malinami

Racuchy twarogowe z malinami

Barbara Strużyna
6 4 30 min
Zapiekana miodowa marchewka na maśle

Zapiekana miodowa marchewka na maśle

Agnieszka Strużyna
9 8 25 min
Krem z buraka

Krem z buraka

Barbara Strużyna
6 4 60 min
Kawa wg 5 przemian

Kawa wg 5 przemian

Barbara Strużyna
5 2 10 min
Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

Dorota Wdowińska - Rozbicka
11 15 80 min
Napój z kurkumy, macierzanki i miodu na przeziębienie i suche gardło

Napój z kurkumy, macierzanki i miodu na przeziębienie i suche gardło

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 15 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).