Nalewka z mango
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Limonka - 2 szt.
Wódka (u mnie biała Żubrówka) - 1 litr
Sposób przygotowania:
Wypełnić słoik kawałkami mango, przesypując krystalicznym cukrem palmowym i skrapiając sokiem wyciśniętym z limonek, a następnie dopełnić całość wódką.
Odstawić do ciemnej kuchennej szafki, w temperaturze pokojowej, na 4-6 tygodni.
Limonki wcześniej wyszorować, sparzyć, osuszyć i wyciąć zesterem paseczki skórki - zalać niewielką ilością wódki i odstawić na kilka dni do zmacerowania.
Po kilku dniach dolać odcedzony macerat limonkowy do nastawu z mango.
Gotową nalewkę przecedzić, a owoce wykorzystać do deserów dla dorosłych :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.