Wegański majonez jaglany
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Kasza jaglana - 100 g
Sól czarna (Kala Namak) do smaku
Olej rzepakowy
Musztarda do smaku
Sok z cytryny do smaku
Dodatkowe informacje:
Osoby uczulone na jajka i białko mleka nie muszą już rezygnować z majonezu! Kasza jaglana z dodatkiem oleju i wywaru z ciecierzycy (aquafaba) stworzy sos o podobnej konsystencji, a sól Kala Namak doda jajecznego aromatu.Sposób przygotowania:
Dodać szczyptę czarnej soli (uwaga na ilość, bo sól ma bardzo mocny aromat siarkowodoru!) - dolać olej, musztardę, sok z cytryny i zwykłą sól do smaku. Składniki miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, ale wpływ na końcowy efekt ma jakość noży w blenderze i jego moc!
Zimny wywar z cieciorki (aquafaba) ubić w suchej i czystej misce (nie może być tłusta!) na sztywną pianę. Przełożyć ją do blendera i ponownie, ale możliwie szybko zmiksować do połączenia. W razie konieczności można masę przetrzeć przez gęste sitko.
Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego suchego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.