Kimchi - kapusta pekińska, ogórek, marchew, rzodkiew daikon
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, soja, pszenica
Składniki:
Ogórek sałatkowy - 200 g
Marchewka - 200 g
Rzodkiew daikon (sopel) - 300 g
Jabłko kwaśne - 1 małe
Cebula - 1 mała
Ząbki czosnku - 2-3 szt.
Imbir świeży - kawałek
Papryka słodka mielona - 1 łyżka
Sos sojowy jasny - 1-2 łyżka
Miód płynny - 2 łyżki
Zimna woda - 2 łyżki
Sól morska trochę
Sposób przygotowania:
Opłukać bardzo dokładnie, osączyć (a najlepiej odwirować w suszarce do sałaty) i przełożyć do miski.
Dodać starte na tarce marchew i białą rzodkiew. Obrane ogórki pokroić w paseczki. Warzywa dodać do kapusty pekińskiej.
Zmiksować na pastę jabłko, ząbki czosnku, papryczkę chili, imbir, wodę, sos sojowy, paprykę sypką.
Pastę przełożyć do warzyw i dokładnie wymieszać.
Gotowe kimchi przełożyć do słoika usuwając powietrze z wnętrza. Zakręcić słoik i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce do fermentacji.
Kiedy kimchi osiągnie ulubiony stopień kwaśności, wstawić je jeszcze na 7-10 dni do lodówki, aby dojrzało.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.